LTO Nederland positief over koersvast kabinet

LTO Nederland is verheugd dat binnen korte tijd een nieuw kabinet is gevormd dat de ruimte krijgt van de Tweede Kamer om zoveel mogelijk door te gaan op de ingeslagen weg. Dat is van groot belang voor de noodzakelijke bedrijfsontwikkeling en daarmee de toekomst van vele duizenden agrarische bedrijven.

Op basis van de regeringsverklaring gaat LTO er vanuit dat het kabinet op sociaal economisch terrein op de uitgestippelde lijn verder gaat en koers houdt. Het gaat hierbij om het Belastingplan 2007, de uitwerking van het plan 'werken aan winst' en de verdere voorbereiding en afronding van de Rijksbegroting 2007 voor Prinsjesdag. Het agrarisch bedrijfsleven zit dringend verlegen om lastenverlichting en nieuwe impulsen die meer geven de ruimte om te kunnen ondernemen.

"Nu het economisch wat beter gaat moeten we onze concurrentiepositie zien te versterken", stelt voorzitter Bart Jan Constandse van LTO Nederland. "Land- en tuinbouw zijn bij uitstek internationaal georiënteerd. Dat betekent ook hier koers houden zodat het bedrijfsleven maximaal kan profiteren van internationale afzetmogelijkheden." Andere zaken die nadruk moeten houden zijn het vrij verkeer van werknemers in Europa , vermindering van administratieve lastendruk en vermindering van vergunningenlast.

Voor de land- en tuinbouw spelen politiek tal van dossiers die voortgang behoeven. Er wacht een enorme operatie voor investeringen in het landelijk gebied, waarbij zware taken worden toebedeeld aan de provincies (Wet Inrichting Landelijk Gebied en het bijbehorend Investeringsbudget). Voor veehouders weegt zwaar, dat de voorstellen voor het aangepaste ammoniakbeleid binnenkort worden ingediend en het parlement er vlot over besluit.

LTO gaat er vanuit dat de voorbereiding en behandeling van lopende zaken, alsook eerder ingezet politiek overleg doorgang zullen vinden. Het energiedossier van de glastuinbouw vereist op korte termijn actie waar het gaat om compensatie van de extreem gestegen gasprijs. LTO noemt voorts de Geurwet en het plan Ruimte voor de rivier die klaar liggen voor stemming in de Tweede Kamer. Andere onderwerpen die geen vertraging mogen oplopen zijn de nieuwe wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, de Vogel- en Habitatrichtlijn, de EU-kaderrichtlijn Water en de IPPC-regelgeving.

"Land- en tuinbouw zitten te springen om nieuwe kansen in de markt. De omstandigheden daarvoor en daaromheen moeten we optimaal zien te maken. Dat is hard nodig op de weg naar verder herstel van de bedrijfsresultaten in de land- en tuinbouw", aldus Constandse.

LTO, 12 juli 2006