Ingezonden persbericht


Rijswijk, 13 juli 2006

Jurgen Pouls levert topprestatie op EK Westernrijden

Den Haag - Meervoudig Nederlands én Europees kampioen in de western discipline Reining, Jurgen Pouls, is tijdens de NRHA European Affiliate Championships 2006 afgelopen weekend in Wenen wederom Europees kampioen geworden.

Van 7 tot en met 9 juli werd in Wenen (Oostenrijk) de NRHA European Affiliate Championships 2006 gehouden. Vrijdag 7 juli heeft Jurgen Pouls met de hengst Tabasco Tari de derde plaats behaald in de Intermediate Open EC. Zaterdag 8 juli werd de Oostenrijkse Bronze Open gereden. In deze prestigieuze klasse starten alleen de beste paarden van Europa. Jurgen Pouls heeft met Tabasco Tari deze klasse op zijn naam geschreven met een score van 229,5 punten, de hoogste score ooit door een Europeaan gereden. Zondag 9 juli herhaalde Pouls deze topprestatie met een score van 228 punten. Dit leverde hem een gedeelde Europese titel op. In oktober van dit jaar zal hij zijn entree maken bij de wereldtop op het FEI Reining Masters in Denver (VS).

Achtergrondinformatie
Reining is momenteel de sterkst groeiende tak van de paardensport in Nederland. In Europa en de Verenigde Staten is de sport al jaren populair. De discipline Reining binnen de paardensport is een westerndressuur waarbij tijdens een vastgestelde proef specifieke manoeuvres moeten worden uitgevoerd. Snelheid, wendbaarheid en atletisch vermogen zijn hierbij belangrijke eigenschappen.

Jurgen is sinds vier jaar werkzaam als trainer bij Trainingsstal Madepolder. In 2003 boekte hij zijn eerste succes door de Open Nederlandse Kampioenschappen te winnen. Hierna volgden meerdere overwinningen, waaronder diverse Nederlandse en Europese titels. Dit jaar heeft hij door zijn goede prestaties zich weten te plaatsen voor de finale van de FEI Reining Masters in oktober in Denver (VS). Tijdens deze prestigieuze Reining-competitie strijden de beste reiners van de wereld tegen elkaar. Zijn wens om te starten voor Nederland tijdens de Wereldruiterspelen in Aken is ook uitgekomen. Door eind juni een formidabele prestatie neer te zetten in Kreuth heeft hij een plaats in het team weten te bemachtigen.

Jurgen Pouls en Tabasco Tari zijn op weg om wereldberoemd te worden in de discipline Reining.

Noot aan de redactie:

Jurgen Pouls nodigt u uit op vrijdag 21 juli 2006 van 11.00 tot 16.00 uur bij Trainingsstal Madepolder. Deze dag zal hij uw vragen beantwoorden en is er de mogelijkheid om foto's/video-opnamen te maken. Indien u deze dag wilt langskomen, kunt u dit melden via onderstaand e-mailadres. Mocht u zijn verhinderd, dan kunt u altijd een andere afspraak maken.

In de bijlage treft u een wedstrijdschema en extra informatie over Jurgen Pouls. Voor meer informatie, een interview of fotomateriaal kunt u contact opnemen met:

|Wouter Wunnik                 |Adresgegevens voor bezoek, niet voor   |
|                              |informatie:                            |
|Media Force                   |Trainingsstal Madepolder               |
|Parkweg 2                     |Madepolderweg 49A                      |
|2585 JJ Den Haag              |2553 EG Den Haag                       |
|tel: 070 416 60 66            |                                       |
|fax: 070 416 60 67            |                                       |
|e-mail: wouter@media-force.nl |                                       |
Bijlage

Algemeen informatie

Binnen de paardensport in Nederland en Europa is westernriding het snelst groeiende onderdeel. Westernriding komt uit Amerika en vindt zijn oorsprong bij het werk van de cowboy die door het werken met vee de beschikking moest hebben over een paard dat ontspannen, rustig, werkwillig en meedenkend was. Uiteindelijk is hier een westernrijstijl uit ontstaan die voor zowel de recreatieruiter, als de (professionele) wedstrijdruiter een uitdaging is. Inmiddels is de populariteit van het westernriding zeer sterk groeiende Dit blijkt wel uit de druk bezochte wedstrijden, de vele recreatieruiters, de vele ranches (maneges) waar lessen kunnen worden gevolgd, de western stores, de boeken en de video's over western rijden. Het western rijden kan worden samengevat in drie hoofdklassen: de dressuur, de snelheidsspelen en het onderdeel waarin het werken met paard en vee centraal staat. Het zogenaamde 'werkend element'. Onder de dressuur vallen alle onderdelen die een afspiegeling vormen van de cowboy toen hij nog samen met zijn paard het werk op de ranch moest opknappen: Halter, Showmanship at Halter, Trail, Western Pleasure, Hunter under Saddle, Western Horsemanship, Western Riding, Reining en Versatile Horse. Bij de snelheidsspelen: Barrel Racing en Pole Bending gaat het om de snelheid en de wendbaarheid van het paard. Cutting, Working Cowhorse en Team Penning zijn onderdelen die behoren tot het werkend element. Reining is momenteel de sterkst groeiende tak van de paardensport in Nederland. Reining vindt zijn oorsprong in de Verenigde Staten en is eigenlijk het best aan te duiden als Westerndressuur. De te verrijden en vast omschreven proef bestaat uit specifieke manoeuvres die ook in het reguliere ranchwerk terug te vinden zijn. Er bestaan 10 verschillende proeven, ook wel patterns of patronen genoemd. De op een wedstrijd te verrijden proeven zijn vooraf bekend gemaakt. Kenmerkend voor Reining is allereerst het tempo waarin de proef wordt afgelegd. Dit ligt aanzienlijk hoger dan bij de klassieke dressuur en biedt daarom veel spektakel en kijkplezier. Daarnaast is er bij Reining sprake van het sturen door middel van een korte teugelaanleuning tegen de hals (neck-reining) en daarna weer ruimte geven van de teugel. Dit eveneens in tegenstelling tot de klassieke dressuur, waarbij sprake is van constante druk van de teugel.

Van de reining-paarden wordt dus verwacht dat zij een koel karakter hebben en dus niet snel van de wijs worden gebracht. Dit betekent dat het tijdens de wedstrijd op prijs wordt gesteld als het publiek zijn enthousiasme betuigt door te klappen of anderszins aan te moedigen. Het paard
Het typische Quarter Horse onderscheidt zich van andere paardenrassen door zijn bijzonder sterke bespiering, de, in vergelijking met de Europese Warmbloedpaarden, grote achterhand en zijn bescheiden stokmaat die tussen de 1,50 m. en 1,65 m. ligt. Het ras heeft een reputatie op het gebied van snelheid, kracht en behendigheid. De Quarter kan met gemak en in balans uit volle vaart stoppen met zijn achterhand goed onder zich. Dat is ook wat hem de flexibiliteit geeft om snel in welke richting dan ook weer te vertrekken. Een van de meest succesvolste professionele ruiters in Nederland is Jurgen Pouls. Op dit moment is hij de regerend Nederlands en Europees kampioen in de discipline Reining. Met zijn paard Tabasco Tari is hij altijd een van de favorieten op nationale- en internationale wedstrijden. Zoals reeds gezegd behoort Jurgen tot de absolute top in Europa. Inmiddels heeft Jurgen zich individueel geplaatst voor de Wereldruiterspelen te Aken ( 20 augustus tot en met 3 september 2006) zie ook http://www.aachen2006.de en als eerste en enige Nederlander voor de World Reining Masters Finals in Denver USA.(17 tot en met 22 oktober 2006) Zie ook http://www.westerninternational.us/index.php?page=home The making of kampioenspaarden in...

the Wild West(land)

Tabasco Tari is hot. Jurgen Pouls (27) is met deze Amerikaanse Quarter Horse regerend Europees kampioen Reining. In de internationaal bekende trainingsstal aan de Madepolderweg nabij Monster zorgt de van oorsprong Belgische cowboy voor western paarden van wereldklasse. Met een uitgekiende mix van topgenetisch materiaal en intensieve training heeft Jurgen inmiddels zijn sporen verdiend.

Gedreven door de passie voor paarden en de paardensport koos Jurgen er zeven jaar geleden voor om naar Nederland te komen. Daar is hij bij trainingsstal Madepolder, een van de beste trainingsstallen van Europa, gaan werken als assistent-trainer. Mikel Wasser vormde daar met zijn paard Tabasco Tari een Europees kampioenskoppel, maar na een tragisch ongeval in 2000 kwam daar voor Mikel abrupt een einde aan. Met alle respect nam Jurgen na twee jaar de teugels van Tabasco in handen en samen zijn ze naar de top gereden met als resultaat een aantal Nederlandse titels en in 2005 het Europees kampioenschap. De discipline Reining binnen de paardensport is een westerndressuur waarbij tijdens een vastgestelde proef specifieke manoeuvres moeten worden uitgevoerd. Snelheid, wendbaarheid en atletisch vermogen zijn hierbij belangrijke eigenschappen.

Kapitaalintensieve tak van sport
Tabasco Tari heeft Amerikaanse ouders en is zoals de meeste toppaarden in handen van investeerders. Niet verwonderlijk als je nagaat dat een rietje sperma van een tophengst al gauw vele duizenden euro's moet opleveren. De kans op een nieuwe kampioen is klein en het langdurige trainingstraject dat volgt, brengt zeer hoge kosten met zich mee.

De top van het westernrijden
Ondanks de vele drempels die succes in de weg kunnen staan, slagen Jurgen en zijn mensen van trainingsstal Madepolder er in om bij de absolute top te blijven behoren in het westernrijden. Jurgen: "Als een paard twee jaar oud is starten we met het trainen van basisvaardigheden, zoals opzadelen en gehoorzamen. Na drie maanden begint het echte werk. Als alles goed uitpakt werken trainer en paard zich naar de top van het westernrijden in de twee jaren die volgen."

Groeiende belangstelling
Om deel te nemen aan de top moet het paard snelle, afwisselende en ingewikkelde bewegingen zoals de run down, de rollback en de sliding stop in rap tempo kunnen uitvoeren. Na een jaar of vijf is het paard klaar voor de echte start. Grote evenementen en wedstrijden in binnen- en buitenland geven de deelnemers de kans te laten zien wat ze waard zijn. De ontwikkeling van de westerndressuur moet overigens niet onderschat worden. De Olympische Spelen zullen de Reiningdiscipline in 2008 of 2012 verwelkomen en de vele toernooien in Europa trekken regelmatig tegen de 60.000 liefhebbers. Reining is op dit moment dan ook de sterkst groeiende tak van paardensport. Wedstrijdschema 2006
(definitief)

27 en 28 mei NRHA / DRHA Kampioenschappen http://www.stalwennekers.nl

7 tot en met 9 juli Affiliate Championship 2006 Oostenrijk http://www.westernstar.at

20 tot en met 3 september Wereldruiterspelen te Aken Duitsland http://www.aachen2006.de

6 tot en met 10 september Americana Open Europese Kampioenschappen Messezentum Augsburg Duitsland http://www.americana2006.com

18 tot en met 24 september Open Nederlandse Kampioenschappen, Marinheem http://www.heemruiters.nl/manege.

17 tot en met 20 oktober World Reining Masters Finals in Denver USA. http://www.westerninternational.us/index.php?page=home

29 en 30 oktober NRHA Mechelen België, Open Belgische kampioenschappen http://www.nekkerhal.be

Naast bovenstaande wedstrijden kan het zijn dat er nog enkele bijkomen wegens het starten/uitbrengen van andere paarden.


---- --