in haar greep - De afgelopen warme dagen waren er opnieuw meer klachten over dierenwelzijn
Mime-Version: 1.0

Time : 10:53:41
Date : 13 July 2006

Sender Name: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

Aanhoudende hitte houdt ook de dieren in de weide in haar greep - De afgelopen warme dagen waren er opnieuw meer klachten over dierenwelzijn

De dierenwelzijnsinspecteurs van de federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu kregen de afgelopen -warme- dagen een groot aantal klachten te verwerken over dieren die in de hitte in de weide staan. Deze stijging van het aantal oproepen is een jaarlijks terugkerend fenomeen bij extreme weersomstandigheden, zoals grote hitte en felle kou.

Dieren die bij zeer hoge temperaturen (bvb. een hittegolf) buiten staan, kunnen net als mensen last krijgen van de warmte. Daarom is het belangrijk dat zij een plekje in de schaduw hebben, zodat ze even aan de zon kunnen ontsnappen. Een aangepast schuilhok in de weide is een goede oplossing, maar ook de natuurlijke bescherming van bomen of struiken kan voldoen. Een nadeel van natuurlijke beschutting zoals bosranden, hagen en dergelijke is echter dat deze vaak stekende insecten huisvesten en de dieren zo voor een dilemma plaatsen. Staan uw dieren in een weide die op geen enkele manier schaduw biedt, dan kan u hen beter binnen houden of tijdig verplaatsen naar een andere locatie die wel beschutting biedt. Het is bovendien heel belangrijk dat de dieren beschikken over vers drinkwater, want ook zij moeten voldoende drinken bij warm weer.

Op dit ogenblik zijn in de dierenwelzijnswet nog geen specifieke regels over de bescherming van weidedieren opgenomen. Er is wel een wetsvoorstel ingediend bij de Kamer. Minister Rudy Demotte, bevoegd voor dierenwelzijn, heeft de Raad voor Dierenwelzijn om een advies gevraagd.

De dienst Dierenwelzijn van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van Voedselketen en Leefmilieu werkt intussen aan een brochure over dieren in de weide. Het doel van deze uitgave is enerzijds om eigenaars van weidedieren te informeren over de nodige voorzieningen voor hun dieren in functie van de weersomstandigheden en anderzijds om het grote publiek duidelijk te maken wanneer er al dan niet sprake is van dierenverwaarlozing. De publicatie zal eind 2006 beschikbaar zijn.

Contact:
Eric Van Tilburgh - dienst Dierenwelzijn
02 524 74 10
eric.vantilburgh@health.fgov.be

Contact Inspectie Dierenwelzijn:
02 524 74 50
apf.inspection@health.fgov.be

Website:
www.health.fgov.be

URL: http://www.health.fgov.be Picture: (None)
Attachments: (None)

Translations:

Link to Press Release - NL Link to Press Release - FR