European Union



IP/06/989

Brussel, 13 juli 2006

Debate Europe! Eén miljoen hits op het internetforum over de toekomst van Europa

"Debate Europe", de website die in maart 2006 door de Europese Commissie in 21 talen is gelanceerd als onderdeel van Plan D voor democratie, dialoog en debat om het debat op Europees niveau te vergemakkelijken, heeft deze week een miljoen hits bereikt.

De website is een echt succes gebleken met gemiddeld 200.000 hits per maand en 12.700 bijdragen van burgers.

In verband met het succes van het forum verklaarde vice-voorzitter Margot Wallström, verantwoordelijk voor Institutionele betrekkingen en communicatiestrategie: "De mensen willen graag hun zegje doen over Europa. Alle vragen en problemen komen in het huidige debat over de toekomst van Europa aan bod. Ik hoop dat meer vrouwen aan het debat op het forum deelnemen. Het succes van het virtueel discussieforum bewijst dat wij niet alleen bezig moeten zijn met de juiste beleidsmaatregelen en de instellingen, maar dat wij de Europeanen ook meer mogelijkheden moeten bieden om bijeen te komen en te discussiëren".

Op dit forum kunnen de Europese burgers deelnemen aan discussies over 3 belangrijke onderwerpen: de sociaal-economische toekomst van Europa, het beeld van Europa en van de taken van de Unie en de grenzen van Europa en zijn rol op het wereldtoneel.

Wat de deelnemers betreft, hebben burgers uit heel Europa en daarbuiten aan de discussies op het forum deelgenomen. 90% daarvan bestaat uit mannen en is tussen 18 en 44 jaar oud.

De discussie wordt hoofdzakelijk gevoerd in het Engels (56%), het Frans (23%) en het Duits (7%). Er kunnen bijdragen worden geleverd in de 20 officiële talen van de Europese Unie en in het Catalaans.

De bezoekers van de website kunnen niet alleen deelnemen aan de discussies, zij kunnen ook bijdragen, onder meer podcasts, van leden van de Europese Commissie en de voorzitter van het Economisch en Sociaal Comité lezen.

De bijdragen aan het forum worden gebruikt voor de analyse van de Europese Commissie in het huidige bezinningsproces over de toekomst van Europa.