Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van donderdag 13 juli 2006

Studietoelagen secundair en hoger onderwijs 2006-2007: de afdeling Studietoelagen komt naar u toe!

Studeren kost geld. Daarom worden er elk jaar toelagen gegeven aan jongeren uit gezinnen die het financieel moeilijker hebben. De toelagen zijn een financiële hulp bij een studie in het secundair en hoger onderwijs.

Leerlingen in het secundair onderwijs kunnen in aanmerking komen voor een studietoelage zolang ze leerplichtig zijn.

Voor het hoger onderwijs kunnen studenten in aanmerking komen voor een studietoelage voor het volgen van twee bachelors, één master, één voorbereidingsprogramma, één schakelprogramma en één lerarenopleiding als vervolgopleiding. Daarnaast biedt het jokerkrediet een opvangnet voor studenten die niet geslaagd zijn of die van studierichting willen veranderen. Ook wie wil gaan studeren in een van de veertig landen binnen de Europese Hogeronderwijsruimte behoudt zijn studietoelage.

Afhankelijk van het gezinsinkomen en het aantal personen ten laste variëren de toelagen van het secundair onderwijs van 93 euro tot 618 euro per schooljaar (voor de vierde graad van het secundair onderwijs bedraagt de maximale toelage 1403 euro). Voor het hoger onderwijs bedraagt de minimumstudietoelage per academiejaar 205,31 euro. De maximale toelage bedraagt 3177,35 euro voor een kotstudent en 1907,03 euro voor een niet-kotstudent.

Voorwaarden

Om een studietoelage te krijgen, moet u voldoen aan een aantal voorwaarden inzake nationaliteit, studie en inkomen.

Aangezien het stelsel bedoeld is als financiële steun voor gezinnen en studenten die het financieel moeilijker hebben, speelt het inkomen een belangrijke rol, zowel om te bepalen of u in aanmerking komt als om het toelagebedrag te berekenen. Het inkomen mag niet hoger zijn dan een bepaald bedrag.

Folders, brochure en aanvraagformulieren

Meer informatie vindt u in de vernieuwde folders 'Studietoelagen secundair onderwijs 2006-2007' en 'Studietoelagen hoger onderwijs 2006-2007'. Voor het hoger onderwijs bestaat er ook een (gelijknamige) brochure met uitgebreide informatie. De folders en de brochure kunt u verkrijgen op uw schoolsecretariaat (secundair onderwijs) en bij de studentenvoorziening van uw hogeschool of universiteit. U kunt ze ook bestellen via het gratis nummer van de Vlaamse Infolijn (0800 3 02 01) of downloaden van de website www.studietoelagen.be .

Studietoelagen worden aangevraagd met de speciaal daartoe bestemde aanvraagformulieren, die opgenomen zijn in een gezinsdossier. Dat gezinsdossier bestaat uit een leidraad die handige tips geeft bij het invullen van de aanvraag, en heeft een aantal voordelen voor de aanvrager:
- attesten hoeft u slechts eenmaal toe te voegen,
- de aanvragen van alle kinderen uit hetzelfde gezin worden gelijktijdig behandeld en betaald,
- aanvullende gegevens moet u slechts eenmaal opvragen.

Een gezin met leerlingen in het secundair onderwijs én studenten in het hoger onderwijs moet twee gezinsdossiers indienen: één voor het secundair onderwijs en één voor het hoger onderwijs.

Voor het hoger onderwijs werd, in het kader van e-government, het aanvraagformulier volledig vernieuwd en vereenvoudigd. Voortaan hoeft u geen aanslagbiljet onroerende voorheffing en geen inschrijvingsattest meer bij te voegen, aangezien de afdeling Studietoelagen die gegevens via elektronische weg kan verkrijgen.

U vindt de aanvraagformulieren in de onderwijsinstellingen of op onze website. Daar krijgt u eveneens gedetailleerde uitleg over het invullen van het aanvraagformulier.

Uiterste indieningsdatum

U kunt uw aanvraag voor 2006-2007 indienen tot 30 juni 2007.

Informatiedagen

In september en oktober organiseert de afdeling Studietoelagen informatiedagen in een aantal steden en gemeenten. Met dat initiatief wil de afdeling de burgers informatie verschaffen over studietoelagen voor secundair en hoger onderwijs, en wil ze hen helpen met het invullen van hun aanvraagformulieren. Alle praktische informatie over de informatiedagen vindt u op onze website www.studietoelagen.be .

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Vlaamse Infolijn
Tel.: 0800-3 02 01
E-mail: info@vlaanderen.be

Lees meer op: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?cid=1152763233395&pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht