Gemeente Tilburg

Datum
13 juli 2006

Tweede fase

ontwerpprijsvraag Heuvel

Op 4 april jongstleden heeft het college de planning voor proces en procedure voor de eerste fase van de ontwerpprijsvraag Heuvel vastgesteld. Het betrof de ideeënprijsvraag voor de Tilburgse burgers en de Heuveltentoonstelling in de periode van 20 april tot 18 mei, het CAST-debat op 11 mei en het stadsdebat op 15 juni jongstleden. Fase I is daarmee succesvol afgerond. Er waren 323 inzendingen van burgers, de tentoonstelling is druk bezocht en er is op beide debatten stevig gediscussieerd over de Heuvel in al zijn facetten. Hiermee ligt er voldoende basis om fase II te starten. Fase II behelst besluitvorming over:
. Rapportage uitkomsten van de ideeënprijsvraag (B&W besluit) en de daaruit te trekken conclusies (ontwerp B&W besluit)
. Procedure en keuze van winnende inzendingen voor ideeënprijsvraag (B&W besluit)
. Programma van eisen voor meervoudige opdrachtverstrekking ontwerp Heuvel (ontwerp B&W besluit)
. Selectie van te benaderen ontwerpbureaus (ontwerp B&W besluit)
. Opdrachtverstrekking (B&W besluit) (ontwerp B&W besluit)
. Voordracht en taken vakjury (ontwerp B&W besluit)
. Procedure keuze van winnend ontwerp door bevolking (ontwerp B&W besluit)
. Financiën (ontwerp B&W besluit)
De bedoeling is om in het voorjaar van 2009 de oplevering van het plein te kunnen realiseren. In 2009 viert de stad immers vier belangrijke jubilea. Dat zijn: 200 jaar stadsrechten, 200ste geboortedag van Peerke Donders, het begin van de industriële revolutie 200 jaar geleden en de eerste vermelding 1300 jaar geleden van Tilburg in een oorkonde. Daartoe moet in het voorjaar 2007 de uitwerking van het ontwerpproces starten, en in het najaar van 2007de technische uitwerking van het winnend ontwerp en de aanbesteding. In 2008 moet het winnend ontwerp worden uitgevoerd.

Besluiten

Het college heeft vandaag kennis genomen van de resultaten van de ideeënprijsvraag over de herinrichting van de Heuvel en besloten de wens van een rustig ontmoetings- en verblijfsplein met een groene inrichting te honoreren. Ook heeft het college ingestemd met de lijst geselecteerde 30 genomineerden. Uit deze lijst worden eind augustus door loting drie winnaars aangewezen, die elk een weekend voor twee personen in Antwerpen krijgen aangeboden. Wethouder Hamming zal de prijzen uitreiken aan de winnaars van de ideeënprijsvraag en de rapportage van de resultaten publiek te maken tijdens een speciale bijeenkomst.

Ontwerpbesluiten

Het college stelt de raad voor om met de volgende uitgangspunten voor de herinrichting van de Heuvel in te stemmen:
. De Heuvel moet een ontmoetingsplein worden voor iedereen, een stadshart waar de mensen zich thuis voelen, met een bijzondere, groene uitstraling.
. De groene (gras, bloemen, bomen, water) inrichting van de Heuvel als antwoord op de gewenste betekenis is leidend en de schaal van toe te laten evenementen en activiteiten volgt daaruit.
. De verkeersfunctie in kader cityring is een randvoorwaarde (twee rijstroken in één richting, vrijliggende fietspaden in twee richtingen). Uitgangspunt is dat de cityring te gast is op de Heuvel.
. De Heuvel staat niet op zichzelf: er is een relatie met de historische structuur van linten en driehoekige pleinen als dragende structuur in de Oude Stad; er is ook relatie met andere pleinen en hun betekenis in het centrum en er is relatie met het voetgangersgebied en met de cityring.
. De Heuvel blijft een multifunctioneel stadsplein maar dan op bescheiden schaal.
. Terrassen voor de aanliggende horeca blijven een belangrijk programmapunt.
. Kleinschalige activiteiten moeten worden geaccommodeerd.
. De multifunctionaliteit en het avond- en nachtgebruik van het plein vragen om een goede afweging tussen kwetsbaarheid en degelijkheid.
. Er moet aandacht zijn voor de relatie van de kerk met het plein.
. De cityring als tunnel onder de Heuvel door is in het verleden uitvoerig onderzocht met als resultaat dat dit niet mogelijk wordt geacht.
. De ondergrondse fietsenstalling in zijn huidige omvang is uitgangspunt voor de herinrichting. Om functionele redenen is verkleining niet opportuun. Vergroting beperkt te zeer de beplantingsmogelijkheden van de bovengrond. Wijzigingen van en aan de toegangen zijn mogelijk.
. Los van de vraag over de wenselijkheid is de nog bestaande loot van de historische lindeboom (nog) onvoldoende volgroeid en te kwetsbaar voor plaatsing in de openbare ruimte. De bestaande of een nieuwe lindeboom zal een prominente rol op het plein hebben.

Daarnaast wordt de raad voorgesteld in te stemmen met het programma van eisen voor een meervoudige opdracht aan 8 landschapsarchitectenbureaus tot een schetsontwerp voor de herinrichting van de Heuvel. Deze bureaus zullen eind oktober hun plannen moeten inzenden. Vanaf begin november worden de ingezonden ontwerpen op een nader te bepalen publieke locatie tentoongesteld. Er wordt een professionele jury samengesteld voor de selectie van ca drie ontwerpen, die voor uiteindelijke keuze worden voorgelegd aan het Tilburgse publiek. Deze selectie vindt medio november plaats. Het Tilburgse publiek mag zich in de periode van medio november tot medio december haar voorkeur uitspreken. In de eerste week van december zal een debat - in overleg met CAST te organiseren - plaatsvinden over de drie geselecteerde ontwerpen. De totale kosten van de tweede fase worden geraamd op E 150.000,-. Ook hiervoor is instemming gevraagd aan de raad. De ontwerpbesluiten kunnen na bespreking in de vergadering van de raadscommissie Fysiek van 28 augustus en 4 september bekrachtigd worden.



Gemeente Tilburg