Ingezonden persbericht


PERS
BERICHT

FileMaker Pro 8.5 integreert 'live' webinformatie Nieuwe versie profiteert van snelle prestaties Mac-op-Intel

Amsterdam, 13 juli 2006 ­ De nieuwste FileMaker databasesoftware is met ingang van vandaag beschikbaar. Nu nog alleen in het Engels, maar vanaf september ook in het Nederlands. Deze nieuwe FileMaker Pro versie 8.5 is de eerste desktopdatabase met een geïntegreerde browser die 'live' webinformatie in de databaserecords presenteert.

De nieuwe Web Viewer Control in FileMaker Pro 8.5 maakt het makkelijk om informatie van een openbare internetpagina aan een record toe te voegen. Vanuit een veld wordt de gezochte URL naar de Web Viewer gestuurd om een internetpagina te activeren en de inhoud daarvan in een databaserecord te presenteren. De URL in Web Viewer wordt aangepast met behulp van de inhoud van het veld, zodat iedere record een ander resultaat biedt.

Bevat een record een adresveld, en dat veld stuurt Web Viewer richting een routeplanner, dan kan het adres uit dat veld van die record gelijk aan de URL worden toegevoegd, zodanig dat de routeplanner terugkomt met de routekaart vanaf een vast punt naar dat adres. Eenmaal opgezet, is er voor iedere record in de database een link naar de website. Behalve routekaarten, kan men denken aan het volgen van pakketzendingen, of van aandelenkoersen, maar ook de aan de laatste productspecificaties uit een catalogus.

"FileMaker loopt steeds voorop als het gaat om vernieuwingen op database-gebied", zegt Dominique Goupil, president van FileMaker. "Met de Web Viewer zetten we de trend over hoe gebruikers webinformatie kunnen gebruiken binnen hun database-toepassing. We rekenen erop dat met name werkgroepen de grenzeloze mogelijkheden warm zullen ontvangen."

PublieksWerk / FileMaker 1/4

Raymond Boggs, vice president Small and Medium Business and Home Office Research bij IDC, zegt over de FileMaker Pro 8.5 Web Viewer: "Met de nieuwe FileMaker versie 8.5 houdt de gebruiker de controle in handen, terwijl hij binnen zijn toepassing over de laatste informatie op internet beschikt."

FileMaker Pro 8.5-productreeks
Tot de nieuwe productreeks behoren de producten FileMaker Pro 8.5, FileMaker Pro 8.5 Advanced, FileMaker Server 8.0v4 en FileMaker Server 8.0v4 Advanced. Alle varianten van deze nieuwe FileMaker Pro-versie werken Windows (2000 en XP) en Mac OS X. Omdat het zogenaamde 'Universal Applications' zijn, werken ze op iedere Apple Macintosh met Mac OS X, ongeacht of die gebaseerd zijn op een Intel-processor, of een Power PC-processor.

Nieuwe kenmerken bieden webintegratie en productiviteitsverbetering

FileMaker Web Viewer Control -- Met dit nieuwe opmaakobject is het eenvoudig gegevens van webpagina's in de database te presenteren, naast de databasegegevens. De verbinding is eenvoudig te maken door het webadres in te vullen of door een veld te laten verwijzen naar het webadres. Gebruikers kunnen zo ook links ontwikkelen waarmee de betreffende website wordt doorzocht met behulp van gegevens uit de database. FileMaker Pro 8.5 bevat standaard al verwijzingen naar de populairste websites, zoals Wikipedia, zodat gebruikers eenvoudig websites kunnen toevoegen aan hun FileMaker Pro 8.5-bestanden. FileMaker Pro 8.5 biedt een geïntegreerde 'Web Viewer Sample Database' die laat zien hoe de mogelijkheden goed kunnen worden benut. In de 'Web Viewer Gallery' kunnen gebruikers zich makkelijk methoden aanleren om de Web Viewer te integreren in hun eigen toepassingen op basis van voorbeelden die door FileMaker en door FileMaker-partners zijn gemaakt (zie: http://www.spinsix.net/spinsix/20060621_fmk_webviewer/). Web Viewer ondersteunt alle webformaten, zoals HTML, PDF, QuickTime, Java applets, Flash, SVG charts, PHP charting classes, Fillable forms en Word- of Excel-bestanden (op Windows-platform).

Universal Application ­ Alle nieuwe FileMaker 8.5-producten ondersteunen standaard de volgende generatie Intel-gebaseerde Macs, maar ook de bestaande Power PC's. PublieksWerk / FileMaker 2/4

'Intel' levert een snellere prestatie op van FileMaker Pro 8.5 tot maar liefst 91% en een snellere prestatie van FileMaker Server 8.0v4 tot 116% op ten opzichte van Mac PowerPC's.

http:// filemaker.com/products/fmp/universal_app.html http:// filemaker.com/products/fmp/universal_app.html

FileMaker Learning Center: Alleen in FileMaker Pro 8.5 is het FileMaker Learning Center beschikbaar. Dit is een handige manier om in eigen tempo FileMaker te leren kennen. Het FileMaker Learning Center bevat onder andere gratis videodemonstraties, `hoe te' beschrijvingen en toegang tot andere kennisbronnen

Nieuwe objectfuncties en scripts: Ontwikkelaars kunnen meer intuïtatieve oplossingen ontwikkelen met kenmerken als , `Layout Object Names', `Go to Object scriptstappen', `Layout Object calculations', `Set Web Viewer scriptstappen' en `List function'.

Chinese versie: FileMaker Pro 8.5 komt binnen drie maanden ook in het Chinees beschikbaar (vereenvoudigd en traditioneel). Andere talen waarin FileMaker Pro 8.5 beschikbaar komt, zijn Duits, Engels, Frans, Italiaans, Japans en Spaans.

Prijs en beschikbaarheid
Alle FileMaker Pro 8.5-producten zijn per direct in het Engels beschikbaar. De Nederlandse versies worden begin september verwacht. Upgraden naar FileMaker Pro 8.5 kost 199,00. Gebruikers van FileMaker Pro 8.0 krijgen op dat bedrag een korting van 100,00. Upgraden naar FileMaker Pro 8.5 Advanced kost 299,00. Gebruikers van FileMaker Pro 8.0 en FileMaker Pro 8.0 Advanced profiteren daarbij eveneens van een korting van 100,00.

PublieksWerk / FileMaker 3/4

FileMaker Server 8- en FileMaker Server 8 Advanced-gebruikers kunnen voor 49,00 Universal cd's ontvangen die Intel-gebaseerde Macs ondersteunen. De cd's zijn in het Engels beschikbaar en kunnen via FileMaker's klantenservice worden besteld. Een formulier is beschikbaar op FileMaker's website: http://www.filemaker.nl/support/downloads/index.html.

Nieuwe gebruikers kunnen FileMaker Pro 8.5 voor 349,00 en FileMaker Pro 8.5 Advanced voor 499,00 aanschaffen. FileMaker Server 8 heeft een adviesprijs van 999,00 en FileMaker Server Advanced 8 2499,00. FileMaker hanteert andere prijzen bij het afnemen van meer licenties en voor opleidingsinstituten en non-profitorganisaties.

Gebruikers die FileMaker Server 8 en FileMaker Server 8 Advanced voor Windows of PowerPC voor de Mac gebruiken, kunnen de benodigde updates van FileMaker Server 8.0v4 en FileMaker Server 8.0v4 Advanced via de FileMaker-website
http://www.filemaker.nl/support/downloads/index.html downloaden. Deze kosteloze update bevat niet de ondersteuning voor Intel-gebaseerde Mac-computers.

Meer informatie over FileMaker Pro 8.5 en FileMaker Pro 8.5 Advanced is te vinden op FileMaker: http://www.filemaker.nl/products/fmp8_5 en http://www.filemaker.nl/products/fmpa8_5.

FileMaker
FileMaker is de toonaangevende leverancier van databasesoftware. Wereldwijd gebruiken miljoenen individuen en werkgroepen FileMaker Pro om productiever en efficiënter te werken. Bedrijven, overheden, scholen en universiteiten gebruiken FileMaker voor het beheren van relaties, projecten, beeldmateriaal en andere informatie. De veelbekroonde FileMaker-software biedt een legendarisch gebruiksgemak. Naast de FileMaker-productreeks biedt FileMaker ook kant-en-klare oplossingen om informatie van desktop tot het internet te delen. FileMaker is de databasesoftwaredivisie van Apple Computer. Meer informatie biedt www.filemaker.nl.

Meer informatie:
FileMaker Nederland PublieksWerk B.V. Ive Defaix Marije Verdouw e: ive@smp.nl marije@publiekswerk.nl t: (030) 241 33 23 t: (020) 486 21 39

PublieksWerk / FileMaker 4/4


---- --