Gemeente Zwolle

Nieuw leven voor Kraanterminal Katwolderhaven


Datum uitgave: 13-07-2006
De gemeente Zwolle heeft een nieuwe ondernemer/eigenaar gevonden voor de Katwolderhaven en de daar aanwezige Baileykraan. De nieuwe eigenaar is C & I Holland bv, een volle dochter van Zwagerman Bedrijvengroep uit Nederhorst den Berg. De firma is gekozen uit een inschrijving van drie. Zwagerman International wordt de hoofdgebruiker van de haven en de kraan. Zwagerman International is een bedrijf met meerdere vestigingen, gespecialiseerd in horizontaal en vertikaal transport, met een nadruk op watergebonden activiteiten.

De Zwagerman Bedrijvengroep bracht de gunstigste bieding uit op de havenfaciliteit en de kraan. Bovendien sluiten hun plannen het best aan bij de oorspronkelijke functie van de Katwolderhaven als overslaghaven en ziet dit bedrijf kans om de aanwezige kraan rendabel te maken. Zwagerman International zal ook derden gebruik laten maken van de haven voor overslag van alles wat via het water aan- en afgevoerd kan worden.

De Katwolderhaven was tot 1 januari 2004 verhuurd aan de Exploitatiemaatschappij Katwolderhaven bv. Die verhuurde de faciliteit sinds eind 1997 aan het bedrijf Wärtsilä, compleet met de speciaal gebouwde 160 tons brugkraan. Wärtsilä heeft eind 2002 de productie van grote scheepsmotoren verplaatst naar Triëst.

De gemeente Zwolle meent met de verkoop van haven en kraan een goed resultaat bereikt te hebben. Er is een beperkte markt voor dit soort objecten/percelen. Omdat haven en kraan blijven bestaan wordt kapitaalvernietiging voorkomen en nieuwe werkgelegenheid geboden binnen de regio. Het voortgezet gebruik van de kraanterminal Katwolderhaven past in de afspraken met Kampen over de programmering van bedrijventerreinen.

Bron: afdeling Communicatie