Nederlandse Politiebond


Geen politieoperaties onder militaire leiding

Gepubliceerd: donderdag 13 juli 2006.

NPB heeft ernstige bedenkingen!

Vandavond 13 juli, heeft de NPB in NOVA zijn zorgen en kritiek geuit op de strijd die gaande is tussen de politietop en de militaire top over de operationele leiding van DSI (en daar in bijzondere gevallen ook onder vallende andere politiediensten). Wij vinden dat de burgelijke politietaak, juist ook in het hoge geweldsspectrum, operationel geleid moet worden door zeer ervaren politieambtenaren. De gedachte dat die leiding zonder consequenties ook simpel kan worden overgenomen door een militair opgevoede leider is een ernstige misvatting en een miskeening van de grote verschillen die tussen het politie en militaire apparaat bestaan.

Het heeft er de schijn van dat op ministerieel (en kennelijk ook hoog ambtelijk niveau bij BZK) dit besef niet bestaat. Anders was er wel tijdig een juiste beslissing genomen. Ook dat is uitsterst zorgelijk. Het moet niet zo zijn dat degene die er het meeste geld in stopt, ook de leiding krijgt. De opmerking van kabinetszijde dat 'het tzt ook een militairen kunnen zijn -omdat dat de beste kandidaten zijn-' gaat de facto voorbij aan cruciale verschillen tussen defensie en politie.

Niemand moet zich vergissen over de mogelijk vergaande consequenties voor de stabiliteit en het binnen de rechtsstaat functioneren van DSI nieuwe stijl.

In het bondsblad van augustus komen we er uitgebreid op terug. Overname van deze informatie is toegestaan mits met bronvermelding. © 13 07 2006 NPB