Ingezonden persbericht


Tentoonstelling "Helden van de Vliet' in het Historisch Museum Voorschoten

Op vrijdag 14 juli 2006 om 16.00 uur openen mevrouw W.M. Verver -van Aartsen, burgermeester van Voorschoten, en de heer M.J.E.M. Jager, lid van Provinciale Staten van de provincie Zuid-Holland de tentoonstelling ŽHelden van de VlietŽ.

Ontstaan in de Romeinse tijd stroomt de Vliet van Leiden naar Delft. Al eeuwen biedt het vaarwater een levendig tafereel van schepen en andere activiteiten. Vanaf mei van dit jaar biedt een reizende tentoonstelling inzicht in de geschiedenis van de Vliet middels haar helden. De Vliet kent een namelijk een rijke historie. In vroeger eeuwen bouwden welgestelde burgers uit Den Haag buitenplaatsen langs de vaarweg, bloeide het geestelijke leven in de kloosters en kerken, bevolkten duizenden turfstekers de snel groeiende dorpjes. Ook trokken de Geuzen met hun bevrijdingsvloot via de Vliet naar Leiden om de stad te bevrijden van de Spanjaarden en begonnen de Pilgrims hun tocht naar Amerika op de Vliet.

In de tentoonstelling 'Helden van de Vliet' worden enkele Vlietse helden ten tonele gevoerd. De tentoonstelling vertelt het verhaal van de schipper van de trekschuit, de boer met het jaagpad, de geuzen met hun strijd en diverse spraakmakende figuren zoals Constantijn Huygens en Prinses Marianne der Nederlanden.

Waar?
De reizende tentoonstelling 'Helden van de Vliet' reist momenteel van Leiden naar Voorschoten en is vanaf 17 juli in het Historisch Museum Voorschoten te beleven. De tentoonstelling is open op vrijdag, zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Vanaf 1 oktober tot en met december logeren de Helden in het Huygens museum, aan de Vliet,te Voorburg.

Hulp
De tentoonstelling is mede tot stand gekomen door de hulp van het regionaal Archief Leiden, museum Swaensteyn in Voorburg, het Huygensmuseum in Voorburg, kasteel Duyvenvoorde in Voorschoten, het Katwijks museum en het Erfgoedhuis Zuid-Holland.

Kader
Deze tentoonstelling is ontwikkeld in opdracht van de provincie Zuid-Holland. Deze en andere activiteiten vallen onder ŽGeniet van de VlietŽ, een overkoepelend toeristisch initiatief van de Provincie Zuid-Holland, gericht op de Vliet, het eeuwenoude vaarwater tussen Leiden en Delft (zie ook www.provinciezuidholland.nl) Bureau Op Koers! Uit Vlaardingen zorgt voor de uitvoering en regie van deze provinciale projecten rond de Vliet.

Vertegenwoordigers van de pers worden van harte uitgenodigd bij de opening aanwezig te zijn. Nadere informatie over deze tentoonstelling kunt u opvragen bij bureau Op Koers!, Erik de Groot, telefoonnummer 010 - 460 26 40.

www.genietvandevliet.nl
Op Koers! Bv
Erik de Groot
Koningin Wilhelminahaven ZZ 21
3134 KG Vlaardingen
tel. 010-4602640


---- --