Gemeente Delft

Expositie van vier schetsontwerpen stadskantoor Delft

Vier architecten hebben schetsontwerpen gemaakt voor het nieuwe stadskantoor van Delft, waar het nieuwe NS-station onderdeel van uit maakt. Hun ontwerpen zijn vanaf vrijdag 14 juli voor iedereen te zien in Dok bibliotheek aan de Kruisstraat 71, waar een expositie is ingericht.

De ontwerpen komen van Dirk Jan Postel / Kraaijvanger . Urbis (Rotterdam), Mecanoo Architecten (Delft), Rudy Uytenhaak Architectenbureau (Amsterdam) en Soeters Van Eldonk Ponec (Amsterdam). Zij zijn geselecteerd uit 35 bureaus die zich eerder dit jaar hiervoor hebben aangemeld.

De opdracht aan de architecten was een schetsontwerp te maken voor het stadskantoor van de gemeente, met daarin ruimte voor onder meer de publieksbalies en werkplekken voor ongeveer 1000 medewerkers. Het stadskantoor wordt gecombineerd met de hal van het nieuwe NS-station Delft. De nieuwbouw komt grotendeels boven de spoortunnel.

Begin oktober kiest de selectiecommissie de architect die daarna het ontwerp verder uitwerkt. Deze commissie bestaat uit burgemeester Bas Verkerk, de wethouders Ronald Vuijk en Anne Koning, drie vertegenwoordigers van de ambtelijke organisatie, prof. Joan Busquets als stedenbouwkundige van de Spoorzone, en Spoorbouwmeester Nathalie de Vries, namens NS en ProRail. Bij de afweging kijkt de commissie naar onder meer de vormgeving, de kosten, de constructieve uitwerking en de duurzaamheid van elk ontwerp. Bij de keuze weegt ook de mening van Delftenaren mee: in de komende periode nodigt de gemeente het Delft Internet Panel (een representatieve groep van meer dan tweeduizend inwoners) uit om de vier schetsontwerpen te beoordelen. De uitkomst van die enquête weegt voor een kwart mee in de uiteindelijke keus.

Met de expositie in de bibliotheek kan elke Delftenaar kennis nemen van de ontwerpen en daarop ook een reactie geven. De expositie is te zien vanaf 14 juli tot 14 september (met uitzondering van de week van 24-29 juli) tijdens de openingstijden van de bibliotheek. De bouw van het station en het stadskantoor begint in 2009. De planning is erop gericht dat het station in 2011 klaar is, wanneer de eerste treinen door de nieuwe tunnel rijden. Naar verwachting is het stadskantoor in 2014 helemaal af.

Noot voor de redactie (