Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

14-7-2006

De 'Tijdelijke subsidieregeling CO -reductie gebouwde omgeving 2006' is met ingang van 27 juli 2006 van kracht. Vanaf deze datum kunnen subsidie-aanvragen worden ingediend. Het Ministerie van VROM heeft voor deze regeling een budget beschikbaar gesteld van 33 miljoen. De regeling stimuleert grootschalige investeringen voor energiebesparing in bestaande gebouwen. De regeling draagt bij aan een versnelling van de CO -reductie op een financieel beheersbare én kosteneffectieve wijze.

SenterNovem voert de regeling uit in opdracht van VROM. Subsidie kan worden aangevraagd voor bestaande (woon)gebouwen. Er geldt een minimum van 20 ton CO -reductie per project per jaar. Het maximale subsidiebedrag per project is een miljoen euro. De voorzieningen (minimaal twee) die kunnen worden gesubsidieerd zijn omschreven in een bij de regeling behorende lijst. Daarin staan onder andere genoemd: diverse soorten isolatie, HR++glas en voorzieningen zoals een zonneboiler of een warmtepomp. Burgers kunnen alleen gezamenlijk (bijvoorbeeld als Vereniging van Eigenaren) gebruik maken van de regeling.
Het huidige klimaatbeleid is vormgegeven op basis van de gemaakte afspraken die zijn vastgelegd in het Kyoto-protocol. De 'Tijdelijke subsidieregeling CO -reductie gebouwde omgeving 2006' is één van de instrumenten van het klimaatbeleid.