Gemeente Amsterdam



Niet-westerse allochtonen kiezen vaker voor ondernemerschap

14 juli 2006

Het aantal niet-westerse allochtonen met een eigen onderneming is de afgelopen drie jaar toegenomen met ruim 13 procent. Dit is twee keer zoveel als de gemiddelde groei van alle Nederlandse ondernemers (6,5%). Dit blijkt uit Visie op provinciale dynamiek 2006 van de Rabobank.

Allochtone ondernemer (17 Kb) In totaal zijn er in Nederland meer dan 58 duizend eerste generatie niet-westerse allochtonen en 12 duizend tweede generatie als ondernemer actief. Een steeds hoger percentage van de niet-westerse allochtonen gaat ondernemen. Dit terwijl het aandeel autochtone ondernemers afneemt.

Niet-westerse allochtonen komen nu nog overwegend voor in de horeca en detailhandel maar dit gaat in de toekomst veranderen. Niet-westerse ondernemers starten tegenwoordig ook graag in de zakelijke dienstverlening.

Aandeel niet-westerse ondernemers in de ondernemerspopulatie, 2006 (procenten)
Niet-westerse ondernemers (2 Kb)

In Amsterdam zijn 10.430 ondernemers van niet-westerse afkomst. Dit is bijna een op de vijf ondernemers. Het aandeel ondernemers van niet-westerse afkomst is in Rotterdam en Amsterdam ongeveer gelijk. Alleen Den Haag en Beverwijk scoren iets hoger. In Utrecht gaat het om een op de negen ondernemers.
Populaire bedrijfstakken in Amsterdam zijn onder andere de horeca en de taxibranche. In 2006 zijn er 452 niet-westerse taxibedrijven met in totaal 550 fulltime banen (23% van het totaal aantal Amsterdamse arbeidsplaatsen in de taxibranche).