Gemeente Epe


Meer mogelijkheden voor starters door woningsplitsing

Het college heeft besloten om woningsplitsing in de vier kernen toe te staan. Door woningsplitsing kunnen twee huishoudens één woning betrekken. Deze maatregel maakt het voor starters mogelijk om betaalbaar te wonen. Dit is een doelstelling uit de Woonvisie van de gemeente Epe. De gemeente Epe verwacht ook dat ouderen van de mogelijkheid gebruik zullen maken. Enkele bestemmingsplannen hebben al de mogelijkheid om een woning te splitsen. Woningen die niet binnen deze bestemmingsplannen vallen komen nu ook voor woningsplitsing in aanmerking. Hiervoor is een vrijstelling van het bestemmingsplan nodig.

Uitgangspunt voor woningsplitsing is dat het aantal woningen niet groeit. De te splitsen woning blijft daarom één woonbestemming houden. Daarnaast moet het huis minimaal een inhoud van 500 m3 hebben en mag de uiterlijke verschijningsvorm niet veranderen. Per huishouden is een bijgebouw mogelijk. De oppervlakte van dit bijgebouw is afhankelijk van de inhoud van de woning. De vrijstelling is alleen mogelijk als er geen onevenredige aantasting plaatsvindt van het straat- en bebouwingsbeeld, de woonsituatie, de verkeersveiligheid/parkeren, sociale veiligheid en de gebruiksmogelijkheden van aangrenzende gronden.

Naast het mogelijk maken van woningsplitsing probeert de gemeente Epe ook op andere manieren starters op de woningmarkt te helpen. De bouw van nieuwe, goedkope woningen wordt gestimuleerd. Er wordt, in overleg met woningstichting Triada, gekeken naar het bevorderen van de doorstroming op de woningmarkt. Ook onderzoekt de gemeente de mogelijkheden om optimaal gebruik te maken van startersregelingen. Door deze kansen te benutten en het volkshuisvestingsbeleid hierop toe te spitsen, verwacht de gemeente dat er binnen afzienbare tijd meer mogelijkheden komen voor starters.

De notitie woningsplitsing is te raadplegen op de website van de gemeente: www.epe.nl.