Provincie Zeeland



Staatssecretaris positief over plan voor Delta

De provincies Noord-Brabant, Zuid-Holland en Zeeland hebben vandaag een ambitieuze agenda 'Kracht van de Delta' met mevrouw Schultz van Haegen, Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat besproken.

Ze hebben hierbij gepleit voor een sterkere betrokkenheid van het Rijk bij het verder uitwerken van die agenda. De economische en ecologische kwaliteiten in het unieke Deltagebied staan onder druk door de schaduwzijden van de Deltawerken. De Staatssecretaris heeft aangegeven gecharmeerd te zijn van de agenda. Daarbij heeft ze de intentie uitgesproken om samen met de Provincies aan de slag te gaan en een bijdrage te leveren aan het instellen van een programmabureau.

Blauwgroene oase

De provincies hebben de handen ineen geslagen, maar kunnen hun plannen niet realiseren zonder steun van het Rijk, zowel financieel als bij de uitvoering. Het Rijk is namelijk verantwoordelijk voor een groot deel van de wateren in het Deltagebied.

Er is een aantal gebieden in de Delta die direct om aandacht vragen: blauwalgen in het Volkerak-Zoommeer, een sterke vermindering van het getij in de Biesbosch, het verdwijnen van platen in de Oosterschelde of de capaciteit van een aantal dammen voor de scheepvaart. Het zijn de gevolgen van de Deltawerken. In combinatie met klimaatverandering vraagt dit om een actieve aanpak voor het Deltagebied.

In de ogen van de provincies moet de blauwgroene oase, de Delta, bewaard blijven en een tegenwicht bieden aan de stedelijke en industriële centra, zoals het Rijnmondgebied, West-Brabant en Antwerpen. Ook moet rekening gehouden worden met Europese richtlijnen als de Vogel- en Habitatrichtlijn en de Kaderrichtlijn Water.

De oplossing voor deze knelpunten ligt volgens de partijen in een innovatieve, gezamenlijke aanpak. De Zuidwestelijke Delta wordt hierbij gebruikt als experimenteerruimte voor het nieuwe waterbeheer, maar ook voor de uitdagingen die de veranderingen in het klimaat voor de Delta betekenen, zoals hogere waterstanden en drogere en nattere periodes.

Van Volkerak tot Grevelingen

In de agenda worden ongeveer twintig projecten genoemd, voorbeelden hiervan zijn:

* Volkerak-Zoommeer, hier spelen problemen met blauwalgen, die het gevolg zijn van een slechte waterkwaliteit. Punt van aandacht is de zoetwatervoorziening voor de landbouw. Om wonen, werken en recreëren mogelijk te maken moet er hard gewerkt worden aan een oplossing.

* Perkpolder, een project om een waterkering te ontwikkelen in combinatie met andere functies zoals wonen, watersport en natuur.
* Grevelingen, de kwaliteit van de natuur in dit gebied staat onder druk. De partijen zien hier een uitdaging om de ecologie te stimuleren en tegelijkertijd de recreatiesector mogelijkheden voor ontwikkeling te bieden.

* Het Deltagebied beslaat grofweg het Zuidwestelijk deel van Nederland. Het ligt ten zuiden van het Rijnmondgebied en ten westen van Bergen op Zoom. De Delta is het mondingsgebied van de Rijn, de Maas en de Schelde en vormt een uniek natuurgebied in Europa.

In de nota Ruimte heeft het Rijk gevraagd aan de drie provincies om een uitwerking te maken voor de Delta in ruimtelijke en economische zin. Met deze agenda geven de provincies een eerste invulling aan deze vraag. Na het zomerreces zullen de Provincies met elkaar bespreken hoe verder invulling wordt gegeven aan de agenda 'Kracht van de Delta'.

13 juli 2006, Machteld Schierbeek, telefoon 0118-631465, persberichtnummer. 111/2006

Zie ook: Rapport
Kracht van de Delta