Gemeente Hoorn


Gemeente Hoorn en IntermarisHoeksteen hebben nieuw prestatiecontract ondertekend

Persbericht d.d.: 13 juli 2006

Gemeente Hoorn en IntermarisHoeksteen leggen afspraken op het gebied van samenwerking al jaren vast in een zogenaamd Prestatiecontract. Hierin is geregeld wat beide partijen op het gebied van volkshuisvesting doen. In 2005 was er een prestatiecontract afgesloten. De komst van een nieuw college, maar ook de evaluatie van het lopende contract, maakte het wenselijk een nieuw contract voor vier jaar af te sluiten. Op 13 juli vond de ondertekening plaats. Een belangrijk verschil met een paar jaar geleden is dat wordt uitgegaan van bouwen zonder subsidie.

Op grond van het Besluit Beheer Sociale Huursector (BBSH) is het maken van jaarlijkse prestatie-afspraken tussen de gemeente en de woningcorporatie verplicht. Vorig jaar is er voor gekozen om meerjarige afspraken te maken waarvan de looptijd was gekoppeld aan de door de raad op 12 oktober 2004 vastgestelde Woonvisie 2004-2009. Uit de recent verschenen `Beleidsvisie toekomst van woningcorporaties' van de minister van VROM blijkt dat deze aanpak in de toekomst ook een verplichtend karakter krijgt. Hoorn liep met deze benadering dus voorop. De looptijd van het nieuwe contract is gekoppeld aan de zittingsperiode van de gemeenteraad.

Wonen boven winkels
Het uitgangspunt van de nieuwe afspraken is zonder subsidie bouwen. Intermaris kan dat verlies zo nodig dekken vanuit de resultaten van verkoop van bestaande woningen en de bouw van nieuwe koopwoningen. Voor een aantal te realiseren doelen zijn echter ook in de toekomst gemeentelijke stimuleringsbijdragen wenselijk. In dat kader zijn vorig jaar met Intermaris afspraken gemaakt over het uitvoeren van de tweede fase van het Opplusprogramma, waarbij overigens is besloten om de gemeentelijke bijdrage te beperken tot 1.100 euro per woning. Daarnaast is besloten om onder meer aan Intermaris subsidies beschikbaar te stellen voor het project Wonen Boven Winkels. Vanuit een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de woonomgeving storten de gemeente en Intermaris jaarlijks elk een bedrag in het Leefbaarheidsfonds.

Nieuwe initiatieven
Voor een deel schuiven de in het Prestatiecontract 2005-2009 genoemde projecten door naar het nieuwe contract, waarbij veelal sprake is van een volgende fase. Daarnaast zijn er nieuwe initiatieven zoals flitswoningen, een onderzoek naar een experiment met woonwaardebonnen, het vergroten van de mogelijkheden voor koopstarters, het zoeken naar een voorziening voor dak- en thuislozen en de invulling van het Weeshuiscomplex. Ook wordt in regionaal verband gewerkt aan aanpassing van de Huisvestingsverordening met als uitgangspunt één toewijzingssysteem voor heel West-Friesland.

Huurwoningen
Intermaris bouwt alle huurwoningen in Bangert en Oosterpolder, waarbij het gaat om ruim 300 woningen, veelal eengezinswoningen. De eerste huurwoningen zijn al in aanbouw. In overleg met zorginstellingen worden er 180 wooneenheden voor gehandicapten gebouwd. Ook voor ouderen staan er veel plannen op stapel, zoals het realiseren van 250 wooneenheden in woonzorgcomplexen. In samenwerking met DNO, een organisatie die zich bezighoudt met maatschappelijke opvang, worden 5 woonunits voor zwerfjongeren in een bestaand gebouw aan de Siriusstraat gerealiseerd.

---