Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht
Instituut voor Theoretische Fysica

14 juli 2006

Conferentie 'Under the Spell of Physics'

Internationale top theoretische natuurkunde bijeen op Vlieland

Ter gelegenheid van de 60-ste verjaardag van Nobelprijs winnaar Gerard 't Hooft komen dit weekend topwetenschappers van over de hele wereld bijeen op Vlieland om te discussiëren over de oorsprong van het heelal, tijd en materie en de degens te kruisen over hun vaak uiteenlopende opvattingen over de nog steeds onopgeloste mysteries in de wereld van de theoretische natuurkunde.

Een toekomst vol tegenstellingen
Het wordt een spannend en controversieel congres met een brede kijk op het verklaren van de natuurkunde die verder gaat dan het mede door Gerard 't Hooft ontwikkelde en alom geaccepteerde 'standaard model van de fundamentele interacties'. Verder komt ook de snaartheorie aan bod, deze wordt de laatste twintig jaar beschouwd als mogelijke kandidaat voor de 'Theorie van alles'. Of komt er weer een totaal andere theorie in beeld? De meningen zijn erover verdeeld. Maar waar ligt de sleutel tot een definitieve verklaring? In nieuwe sterrenkundige observaties die het gedrag van het heelal laten zien? In de gegevens die de Large Hadron Collider ons belooft te gaan geven? Of moeten we ons opnieuw bezinnen op de fundamentele ideeën over ruimte, tijd en de kwantumwereld?

Internationaal verjaardagsfeest
Iedereen komt vooral om de 60-ste verjaardag te vieren van Gerard 't Hooft, theoretisch natuurkundige en Nobelprijswinnaar, die zijn sporen ruimschoots verdiend heeft. Zijn voortdurende stroom aan ideeën over de veldentheorie, zwaartekracht en kwantumtheorie hebben nog steeds veel invloed op de ontwikkeling van de moderne natuurkunde en geven vorm aan het huidige onderzoek. Deze tweedaagse conferentie wordt gehouden in de geest van creatief en onafhankelijk denken, want dat is waar Gerard 't Hooft voor staat en waarom hij zo bijzonder gewaardeerd wordt.

Prominenten en Nobelprijswinnaars theoretische fysica Onder de 120 gasten zijn vele prominenten op natuurkundig gebied en bekende auteurs op dit terrein zoals Lawrence Krauss (star-trek), Leonard Susskind (string theoreticus) en Lee Smolin, scepticus op het gebied van strings. Ook David Gross en Frank Wilczek zullen als collega Nobelprijswinnaars waardevolle bijdragen leveren aan de huidige controverses over de toekomst van de theoretische natuurkunde, evenals de andere theoretisch natuurkundigen waarvan velen afkomstig zijn uit de Utrechtse 'stal' van Gerard 't Hooft. Naast deze coryfeeën is ook een aantal jonge getalenteerde (post)doctoraal onderzoekers uitgenodigd bij deze conferentie aanwezig te zijn om met hun aanwezigheid een gezonde uitdaging te bieden aan de 'oudere generatie'.

Conferentie 'Under the Spell of Physics'
De conferentie wordt georganiseerd door het Instituut voor Theoretische Fysica van de Universiteit Utrecht en het vindt plaats van 14 tot en met 16 juli 2006 op het Waddeneiland Vlieland, een uniek landschappelijk decor voor het uitwisselen van wetenschap in de congreszaal en op wandelpaden. Zie voor het volledige programma: http://www1.phys.uu.nl/gerard60/. Tijdens en na het congres is informatie verkrijgbaar bij prof.dr. Renate Loll, voorzitter van het organisatiecomité.

Meer informatie
mevr.drs. Ada Molkenboer, A.Molkenboer@phys.uu.nl; (030) 2532677 of mevr.drs. Soleanie Martis, S.C.C.Martis@uu.nl; (030) 2532411 of 06 20394916.