Ministerie van Defensie

14-07-2006 10:41

Nederlandse bevolking steunt navo

De Atlantische Commissie heeft de Nederlandse bevolking net als vorige jaar gevraagd naar haar mening over de NAVO. De steun voor het bondgenootschap blijkt onverminderd groot.

Een zeer ruime meerderheid (80%) van de Nederlanders vindt het lidmaatschap van de NAVO belangrijk voor de veiligheid in Nederland. Dat de NAVO een positieve bijdrage levert aan de relatie tussen ons land en de Verenigde Staten vindt ook een ruime meerderheid (69%). Het vertrouwen in de NAVO-missie in Afghanistan blijft met 40% gelijk aan vorig jaar. Het aandeel ondervraagden dat de NAVO belangrijk vindt voor de veiligheid van Nederland (71%) is groter dan het aandeel dat de Europese Unie belangrijk vindt op dit terrein (62%). Wel is de helft van de ondervraagden (51%) voorstander voor een Europees leger als alternatief voor de NAVO.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder ruim 1052 volwassenen, die een representatieve afspiegeling vormen van de Nederlandse bevolking. De volledige resultaten kunt u vinden op de website van de Atlantische Commissie.