Unicef



Madagaskar: Schone toiletten voorkomen schooluitval 14 juli 2006, Manjakandrina, Madagaskar - Slechts drie op de honderd huizen hebben op Madagaskar de beschikking over goede sanitaire voorzieningen. Hierdoor ontstaan veel slechte hygiënische omstandigheden met alle gevolgen van dien. Veel kinderen hebben vaak last van diarree. En dat is op Madagaskar gevaarlijk, heel gevaarlijk. Intussen is diarree, na malaria, de belangrijkste doodsoorzaak onder kinderen. Tijd voor actie. "Kijk eens wat een mooi toilet onze school heeft!"

De school van Joe heeft een pomp voor schoon water omdat ze 'Vriend van WASH' zijn. Foto: Unicef Madagascar, 2006 De school van Joe heeft een pomp voor schoon water omdat ze 'Vriend van WASH' zijn. Foto: Unicef Madagascar, 2006

Sinds kort heeft Unicef, samen met andere partners, het 'WASH' programma opgezet. Doel van het programma is zoveel mogelijk scholen van goed sanitair te voorzien. De eerste resultaten worden zichtbaar.

Trots op toilet
Trots laat de achtjarige Joe de nieuwe toiletten op zijn school zien. "Ze zijn heel erg mooi en schoon, vindt u niet?", vraagt hij bevestigend. Dat zijn ze, maar Joe wacht niet op een antwoord. "En hier is onze nieuwe waterpomp. Nu hebben we eindelijk schoon drinkwater op school. En kunnen we onze handen wassen." Met een serieus gezicht vervolgt hij: "Dat is erg belangrijk zegt onze meester. Als we onze handen wassen, krijgen we geen diarree."

Joe: "Is het een mooi toilet of niet?" Foto: Unicef Madagascar, 2006
Joe: "Is het een mooi toilet of niet?" Foto: Unicef Madagascar, 2006

Onlangs moest Joe nog een tijd thuisblijven omdat hij diarree had. "Ik had hele erge buikpijn." Gelukkig voor hem bleef het daar bij, en kon hij na een tijdje weer naar school. Heel veel leeftijdgenootjes overlijden uiteindelijk aan de gevolgen van uitdroging die gepaard gaan met diarree.

Diarree doodsoorzaak nummer twee Het aantal kinderen dat overlijdt aan diarree is groot, maar het aantal kinderen dat niet naar school kan, is nog vele malen groter. "Hier in de provincie Manjakandrina waren twee op de drie kinderen afgelopen jaar voor langere tijd niet op school", vertelt Barbara Bentein van Unicef. "Meer dan 3,5 miljoen schooldagen zijn afgelopen jaar verloren gegaan door ziekte." Deze grootschalige absentie leidt vaak tot zitten blijven, maar ook tot het voortijdig verlaten van school.

Joe weet nu dat handen wassen ziektes zoals diarree helpt voorkomen. Foto: Unicef Madagascar, 2006
Joe weet nu dat handen wassen ziektes zoals diarree helpt voorkomen. Foto: Unicef Madagascar, 2006

WASH
Om de sanitaire omstandigheden op scholen op Madagaskar te verbeteren, zijn verschillende organisaties, waaronder Unicef, het WASH programma gestart. WASH staat voor Water, Sanitair en Hygiëne. Doel van het programma is zaken onder de aandacht te brengen: hoe je goed je handen moet wassen, hoe je toiletten gebruikt, en hoe je water bewaart. Het klinkt heel simpel, maar omdat zo weinig mensen op Madagaskar vertrouwd zijn met sanitaire voorzieningen, is het belangrijk dit te leren.

Scholen kunnen, net als de school van Joe, 'vriend van WASH' worden. Wasbakken en toiletten worden aangelegd of vernieuwd en handdoeken worden uitgedeeld. Docenten worden getraind om de kinderen goed te leren hoe ze hun handen moeten wassen. Want schone handen kan veel ziektes voorkomen.

Unicef hoopt dat de komende jaren elk jaar 120 scholen 'vriend van WASH' worden. Zo krijgen nog meer schoolkinderen zoals Joe toegang tot veilig en schoon water. De eerste resultaten zijn er intussen. Barbara Bentein van Unicef: "In scholen waar goede hygiëne is, is het aantal zieke kinderen afgenomen. Ze liggen niet meer in bed, maar zitten weer in de schoolbanken. Waar ze thuishoren!"