Unicef



De vloek van illegale vuurwapens 14 juli 2006, New York, Verenigde Staten - Miljoenen kinderen zijn de afgelopen jaren overleden. Niet aan een ziekte, maar aan een vloek. De vloek van illegale lichte (hand)wapens. Vooral in conflictgebieden zijn deze wapens de grootste 'kids killer'. Tussen 1990 en 2001 zijn ruim twee miljoen kinderen overleden door toedoen van lichte wapens. Ruim 5 miljoen raakten verminkt, en een veelvoud werd dakloos. Allemaal in conflicten waar lichte wapens een belangrijke rol spelen.

Een voormalig kindsoldaat in Afghanistan houdt nog eenmaal zijn wapen vast. Hij draagt het over in het kader van een demobilisatieprogramma van Unicef in het Afghaanse Parwan. Foto: Unicef, Brooks
Een voormalig kindsoldaat in Afghanistan houdt nog eenmaal zijn wapen vast. Hij draagt het over in het kader van een demobilisatieprogramma van Unicef in het Afghaanse Parwan. Foto: Unicef, Brooks

Deze dramatische cijfers zijn sinds 2001 bekend. In dat jaar werd unaniem besloten om de verspreiding, de handel en het gebruik van dit soort wapens internationaal te bestrijden. Een actieprogramma werd opgesteld. De balans na vijf jaar.

Positief
Die balans opmaken, geeft een tweezijdig beeld. Enerzijds zijn er de afgelopen jaren vele initiatieven geweest die hebben bijgedragen aan meer veiligheid voor kinderen. Ontwapeningsprogramma's, de reïntegratie van kindsoldaten in de civiele maatschappij, educatieprojecten die kinderen leren conflicten te vermijden. Concrete initiatieven die kinderen ondersteunen als ze slachtoffer zijn geworden van geweld...

"Miljoenen kinderen en families zijn bereikt en geholpen", vertelde Rima Salah van Unicef onlangs op een internationale conferentie in New York. Deze conferentie stond in het teken van de voortgang van de bestrijding van illegale wapenhandel.

Negatief
Want deze illegale handel is een van de grootste bronnen van zorg. In alle conflictgebieden, duiken handelaren op die hun illegale wapens te koop aan bieden. Daarmee zaaien ze dood en verderf en ontwrichten samenlevingen vaak voor lange tijd. "We zien wereldwijd dat de illegale handel in wapens en het misbruik ervan negatieve gevolgen heeft. Niet alleen op het humanitaire vlak, ook op het socio-economische terrein", vertelde Salah.

Toekomst
Hoewel er enerzijds absoluut veel positieve projecten werden gepresenteerd op de conferentie, hing er anderzijds een bedrukte stemming. Het aantal slachtoffers in conflictgebieden stijgt nog steeds, zeker de laatste jaren. Een van de belangrijkste oorzaken hiervan is nog steeds de grote hoeveelheid illegale lichte wapens. Delegatieleden bevestigden dan ook dat de illegale handel hierin absoluut moet worden tegengegaan. Een speciale werkgroep van de Verenigde Naties gaat kijken hoe deze handel beter kan worden gecontroleerd.