Gemeente Eemsmond


Woningbouw en gezondheidscentrum op locatie oude LTS Uithuizen vrijdag 14 juli 2006

De gemeente Eemsmond, Woongroep Marenland en een aantal zorgaanbieders gaan woningen en een gezondheidscentrum ontwikkelen op de locatie van de oude LTS in Uithuizen. Bij de ontwikkelingen blijft de karakteristieke uitstraling van het gebouw behouden. "Een zeer welkome aanvulling op het voorzieningenniveau in Eemsmond", aldus wethouder Jan Dobma over het gezondheidscentrum. De omwonenden zijn gisteravond op de hoogte gesteld van de plannen.

Nieuwe woningen
De oude leslokalenvleugel wordt gesloopt. Op die plaats komen 8 nieuwbouw-appartementen. De vorm van de nieuwe vleugel blijft gelijk aan die van de oude. Achter de oude school (ter plaatse van de sporthal) is ruimte voor een nieuw appartementencomplex. Naast de oude school is ruimte gereserveerd voor 11 bouwkavels. Deze gaat de gemeente in eigen beheer uitgeven.

Rekening houden met de omgeving
De verandering van de leslokalenvleugel in woningen heeft grote impact, met name voor de achterliggende woningen aan de Ulbrandahof. Bezwaren van omwonenden over de hoogte van het bouwwerk in een eerste ontwerp hebben de gemeente en Woongroep Marenland dan ook ter harte genomen. Als gevolg daarvan is ervoor gekozen om de leslokalenvleugel één verdieping lager te maken dan in de oorspronkelijke plannen. Er komen daardoor niet 12, maar 8 appartementen voor terug. Ook het ontwerp van het nieuwe appartementencomplex wordt afgestemd op de hoogte van de bebouwing aan de Ulbrandahof. Er komt een zogenaamd getrapt ontwerp, dat gaat van 3 naar 2 bouwlagen. Hierdoor kunnen er minder woningen gerealiseerd worden op het terrein dan oorspronkelijk was afgesproken, maar wordt er meer rekening gehouden met de omwonenden.

Vervolg
Woongroep Marenland heeft KAW architecten en adviseurs uit Groningen opdracht gegeven een ontwerp te maken voor de woningen die op het terrein komen. Naar verwachting kunnen de plannen ongeveer in het najaar van 2008 gerealiseerd worden. Zodra er meer zicht is op het ontwerp van de woningen, informeren de gemeente en Woongroep Marenland de omwonenden opnieuw.

Gezondheidscentrum
In het hoofdgebouw blijft ruimte beschikbaar om invulling te geven aan een maatschappelijke functie. KAW architecten en adviseurs is nu een klein jaar in opdracht van Woongroep Marenland bezig met de invulling daarvan. Met als resultaat dat in de werkplaatsvleugel een gezondheidscentrum komt. Huisartsenpraktijk Veen / de Vries, de fysiotherapeuten van Den Ommelanden, LabNoord en een psycholoog gaan vanuit dit nieuwe centrum hun diensten aanbieden. Alle partijen zijn zeer tevreden met de mogelijkheid om op deze karakteristieke plek in het dorp een gezondheidscentrum te kunnen realiseren. Er rust al een maatschappelijke bestemming op het gebouw. Daarom hoeft er alleen een bouwvergunning aangevraagd te worden. Naar verwachting kan in het voorjaar van 2007 gestart worden met de realisatie van het gezondheidscentrum.