Landelijke Studenten Vakbond


Nederlandse studenten ontmoeten actieve studenten in Moldavië

Utrecht, 13 juli 2006 -- Solid, de solidariteitswerkgroep van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) maakte vorige week kennis met democratisering op universiteiten in Moldavië. Negen Nederlandse studenten reisden af naar Moldavië om daar van gedachten te wisselen over studenteninspraak.

Het proces om studenten meer inspraak te geven is momenteel in volle gang in Moldavië. Vorig jaar sloot het land zich aan bij de Bolognaovereenkomst (Europese Regelgeving omtrent hoger onderwijs), waar studenteninspraak een belangrijke rol inneemt. Op verschillende universiteiten is inmiddels een studentensenaat opgezet, waardoor studenten een stem krijgen in besluitvormingsprocessen op hun universiteit. Op andere universiteiten worden inmiddels de eerste stappen gezet om een dergelijke structuur op te zetten. Tijdens het bezoek is de werkgroep niet alleen in contact gekomen met veel verschillende studentensenaten, maar ook met andere organisaties die zich speciaal inzetten voor jonge Moldaven. Daarnaast bezocht de werkgroep studentenorganisaties uit de regio's Transnistrië en Gagauzië en het ministerie van onderwijs.

Op 8 en 9 juni j.l. kwamen studenten van verschillende Moldavische universiteiten samen om een nieuwe, landelijke studentenraad vorm te geven die nauw moet gaan samenwerken met het ministerie van onderwijs. De Solid-werkgroep maakte van deze gelegenheid dankbaar gebruik om veel verschillende studenten te ontmoeten en om dit proces van dichtbij mee te maken. Deze landelijke studentenraad zal in september in werking treden.
"Het is van groot belang dat studenten een stem krijgen in besluitvormingsprocessen. Zij dragen hiermee direct en indirect mee aan de toekomst van een land dat in beweging is, waar democratie en transparantie in toenemende mate van belang zijn" stelt Gonne Beekman, een van de studenten van Solid.

De komende twee jaar zal Solid trainingen gaan geven aan de Moldavische studenten om hen te ondersteunen bij het invullen van hun functie in de senaten. Uiteindelijk zullen zij de rol van trainer overnemen en volgende generaties studenten stimuleren hun stem uit te dragen en gehoord te worden.