Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

Protestsite tegen afschaffing dierenwelzijnswet gelanceerd Reddedierenwelzijnswet.nl

Amsterdam, 14 juli 2006 - Achttien dierenorganisaties, verenigd in de Coalitie 'Red de Dierenwelzijnswet Gwwd' hebben vandaag de protestsite www.reddedierenwelzijnswet.nl gelanceerd. Bezoekers kunnen hier onder meer een protestmail sturen aan minister Veerman van Landbouw. Deze heeft het plan opgevat om de Gezondheids- en Welzijnswet (Gwwd) voor dieren af te schaffen en op te laten gaan in de wet Dieren en dierlijke producten. 'Een dreigende ramp', aldus de Coalitie. De Coalitie heeft minister Veerman al eerder per brandbrief verzocht af te zien van zijn plannen.

De Gwwd werd in 1992 na 20 jaar strijd van kracht en is de centrale wet voor de bescherming van dieren in Nederland. Minister Veerman wil de Gwwd als zelfstandige wet op korte termijn afschaffen. De dierenbeschermingsorganisaties vrezen dat hierdoor de bescherming van dieren nog moeilijker zal worden dan ze nu al is, en in veel gevallen onmogelijk zal worden.

De redenen die LNV voor de afschaffing van de Gwwd aanvoert, zijn volstrekt ongefundeerd en ingegeven door commerciële overwegingen. Ze verraden een fundamenteel gebrek aan aandacht voor de bescherming van het welzijn van dieren. Daar komt nog bij dat er geen evaluatie van de Gwwd heeft plaatsgevonden, die een samenvoegen met op productie gerichte wetten zou rechtvaardigen.

Comité Anti Stierenvechten * Compassion In World Farming Nederland Hondenbescherming * IFAW (International Fund for Animal Welfare) * Milieudefensie Nederlandse Vegetariërsbond * Nederlandse Vereniging voor Veganisme Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren * Stichting AAP * Stichting Bont voor Dieren Stichting Dierenrechten Europa * Stichting Faunabescherming * Vereniging Proefdiervrij WSPA Nederland * Zeehondencrèche Pieterburen

----------