LTO Noord


Eerste stap cluster varkensbedrijven

Woensdag is het startsein gegeven voor de ontwikkeling van het eerste Nederlandse cluster varkensbedrijven. Daarmee wordt uitvoering gegeven aan de reconstructie. Varkenshouders in extensieveringsgebieden in Salland en Twente komen in aanmerking voor de locatie aan de Visschersdijk in Markelo.

ForFarmers en LTO Noord hebben daartoe de stichting Gezinsbedrijf Plus opgericht. Met als doel het realiseren van het cluster en het begeleiden van varkenshouders naar een samenwerking binnen dat cluster. Woordvoerder Johan Pegge: ,,Het is de bedoeling dat individuele varkenshouders binnen het cluster een eigen bedrijf runnen. Ze kopen een bouwblok, realiseren daarop een eigen gesloten bedrijf.'' Pegge denkt aan bedrijven die zich willen en kunnen ontwikkelen. ,,Een gezinsbedrijf waar vader, moeder en zoon op werken. De grootte zal zo rond de 300 zeugen en 2.500 vleesvarkens zijn.'' Binnen het cluster kan volgens de initiatiefnemers worden samengewerkt. Pegge: ,,Denk daarbij aan mestverwerking, energievoorziening, het beheer van het totale terrein, gezondheidsmanagement en veterinaire risicobeperking.'' Maar ook samen bouwen, inkopen en afzet van dieren zou een mogelijkheid kunnen zijn.

De stichting heeft inmiddels een ongeveer 40 hectare groot terrein, het voormalige veebedrijf van de familie Wessels, gekocht. Ongeveer de helft van dat terrein zal ter beschikking komen aan het cluster van 4 à 6 varkenshouderijbedrijven. De overige 20 hectare zal volgens gedeputeerde Piet Jansen dienen ter verbetering van de infrastructuur en de verkaveling van de resterende veehouderijbedrijven in de directe omgeving.

De stichting gaat geen varkenshouders aanwijzen die wel of niet geschikt zijn. Volgens Pegge zal zich dat van zelf selecteren. ,,Ze dienen natuurlijk wel ondernemers en managers te zijn en boeren die willen kunnen samenwerken in bedrijfseconomische zin.'' Omdat op de locatie niet voldoende varkensrechten rusten is een beroep gedaan op minister Cees Veerman. Volgens Jansen is er een toezegging dat het ministerie de helft van de benodigde rechten ter beschikking stelt.

Wat de kosten van een bouwblok bedragen kan Pegge nog niet zeggen. ,,Als stichting willen we proberen kostenneutraal te werken.'' Samen met wethouder Josh Sijbon van de gemeente Hof van Twente hoopt hij ergens na de zomer van 2007 de eerste schop in de grond te kunnen steken. Het eerste cluster varkensbedrijven in de gemeente Hof van Twente zal als voorbeeld dienen voor andere initiatieven in Overijssel en de rest van Nederland.

Aan het initiatief werken ook de gemeente Hof van Twente, de provincie Overijssel, Rabobank Nederland, Vion mee. Varkenshouders kunnen contact opnemen met Radboud Vorage: tel. 0570-662810 of met Johan Pegge, tel. 06-53937233. Het spreekt voor zich dat alle informatie vertrouwelijk wordt behandeld.

Donderdag 13 juli 2006