Gemeente Smallingerland

Laatste IBA geplaatst in Goëngahuizen
14 juli 2006

Vrijdagochtend 14 juli,hebben de wethouders Fred Veenstra (Water en Gemeentelijk Rioleringsplan) en Nieske Ketelaar (Openbare Werken) de afdekplaat geplaatst van de laatste IBA in het buitengebied van Smallingerland. De laatste installatie voor Individuele Behandeling Afvalwater (kortweg IBA) wordt geplaatst bij de familie Huisman aan de Peansterdyk 10 bij Goëngahuizen.

De gemeente is in september 2005 begonnen met het project om in alle nog resterende onrendabele gebieden in het buitengebied IBA's te plaatsen. In totaal zijn dat er ruim 70 geworden. Aannemer Witteveen uit Surhuisterveen heeft de klus geklaard met leverancier Wavin uit Hardenberg.
Al in 2001 begon het aansluiten van huishoudens in het buitengebied op het normale rioolstelsel via een drukleiding.

Een onrendabel gebied is een plek waar het niet qua investering niet goed mogelijk is om een aansluiting te maken op het normale rioolstelsel. Een IBA is dan een goede oplossing. Het zijn eigenlijk kleine rioolwaterzuiveringsinstallaties die er voor zorgen dat afvalwater uit de betrokken huishoudens gezuiverd wordt en weer geloosd kan worden in sloten. Bacteriën zorgen voor de zuivering.

Het plaatsen van een IBA kost de gemeente om en nabij ⬠6500. De betrokken aansluitingen hebben een bijdrage van ⬠500 betaald. Dat is hetzelfde bedrag dat huishoudens betalen voor een aansluiting op het normale riool. Mensen die nu een IBA hebben betalen ook gewoon rioolbelasting aan de gemeente. Men loost immers op oppervlaktewater. Het onderhoud van de installaties is ook voor rekening van de gemeente.

Wetterskip Fryslân zorgde in voorkomende gevallen voor extra subsidie voor plaatsing van IBA's als het ging om het lozen van gezuiverd afvalwater in kwetsbare (natuur)gebieden.

In Smallingerland zijn nu nog een kleine 20 aansluitingen die niet op het riool zijn aangesloten of een IBA hebben. Het gaat dan vaak om afgelegen kleine recreatiewoningen die heel weinig lozen omdat ze geen aansluiting hebben op het drinkwaternet.

In een enkel geval koos een huishouding voor een andere oplossing, bijvoorbeeld lozen op een gierkelder of men plaatste zelf een IBA. In dat geval is er extra contrôle en toezicht van het Wetterskip Fryslân.

Huishoudens met een IBA moeten zich wel aan een aantal spelregels houden. Agressieve chemicaliën en schoonmaakmiddelen mag men niet lozen op de IBA en ook luiers, babydoekjes en maandverband horen niet in het systeem thuis. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor het lozen op het normale rioolstelsel.