Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Geneeskundige Hulp bij Ongevallen en Rampen in Nederland

Brandweer en Geneeskundige Hulp bij Ongevallen en Rampen in Nederland

11 juli 2006

De veiligheidsrisico's in de Nederlandse samenleving vragen om een overheid die duidelijk, daadkrachtig en consequent reageert. Dit vergt een bestuurlijke structuur die slagvaardig is en waarin democratische controle gewaarborgd is. Uit deze behoefte is de veiligheidsregio ontstaan. Een veiligheidsregio is een gebied waarin wordt samengewerkt door verschillende besturen en diensten op het terrein van de brandweerzorg, rampen- en crisisbeheersing, geneeskundige hulpverlening bij rampen en ongevallen (GHOR) en de handhaving van de openbare orde en veiligheid.
---

Bij de indeling in veiligheidsregio's is als uitgangspunt de indeling in politieregio's aangehouden. Vandaar dat Nederland 25 veiligheidsregio's (i.o.) kent. Om tot volwaardige veiligheidsregio's te komen zullen de brandweer en de GHOR in Nederland zich de komende jaren verder moeten ontwikkelen. In 2006 fuseren de besturen van de GHOR en de regionale brandweer tot één hulpverleningsbestuur. Dit ter bevordering van de samenwerking en vermindering van de bestuurlijke drukte. In 2008 is een integratie met het regionaal college van de politie voorzien. De veiligheidsregio ontwikkelt zich bovendien tot een platform voor regionale samenwerking op het gehele veiligheidsterrein.

In deze brochure vindt u een overzicht van wat er speelt op het gebied van de brandweer en de Geneeskundige Hulp bij Ongevallen en Rampen in Nederland. De brochure beperkt zich tot de hoofdlijnen van beide organisaties. Hierdoor komen niet alle aspecten van de brandweer en de GHOR aan de orde. In het moderne informatietijdperk is dat ook niet nodig. In deze brochure vindt u namelijk alle websites en andere informatiebronnen. Bovendien bestaat er ook nog steeds de mogelijkheid om, ook voor suggestie, contact op te nemen met de medewerkers van de directie Brandweer en GHOR. Want een goede communicatie tussen het veld, het ministerie en de omgeving is een wezenlijk element in het werk voor meer veiligheid.

Rechts in de kantlijn kunt u de brochure in pdf-formaat downloaden.


***
Download het originele bericht in PDF-formaat. Zie het origineel