Armoedebestrijding moet topprioriteit zijn op G8

Oxfam novib

http://www.novib.nl/

Den Haag, 14 juli 2006 - De G8-leiders moeten de komende top in Sint Petersburg aangrijpen om vooruitgang te maken in de strijd tegen wereldwijde armoede. Ze moeten zich aan hun beloftes van vorig jaar houden van meer en betere hulp, meer kwijtschelding van schulden en eerlijke internationale handel. Dat zegt Ted van Hees, projectleider Millenniumdoelencampagne van Oxfam Novib.

Ook al is Nederland in Sint Petersburg niet direct vertegenwoordigd, toch zou onze regering met een aantal andere kleine landen de G8 onder druk moeten zetten om schuldverlichting voor veel meer dan de huidige 19 landen te realiseren: ruim veertig andere arme landen hebben een onhoudbare schuld die hen dwingt de G8 en ons af te betalen, in plaats van te investeren in onderwijs en gezondheidszorg. Van Hees: Nu is Nederland veelal op zijn best een meeloper, zoals bijvoorbeeld in de discussie in de Wereldbank over kwijtschelding van schulden van vroegere dictatoriale regimes, die de ontwikkeling van deze nieuwe democratieën met goed bestuur belemmeren.

Met Live8 vorig jaar hebben 36 miljoen mensen in zo n honderd landen in Zuid en Noord campagne gevoerd tegen armoede (Global Call to Action against Poverty GCAP, in Nederland Maak het Waar). De G8-leiders hebben toen allerlei beloften gedaan op het gebied van hulp, schulden en handel om financiering van de millenniumdoelen te halen. Dit jaar moeten de thema s gezondheid en onderwijs prioriteit krijgen. De G8-leiders moeten volledig financiering geven aan het Global Fund ter bestrijding van AIDS, tubercolose en malaria. De belangrijkste programma s van het Global Fund dreigen te verdwijnen als gevolg van financiële tekorten. Als de G8-leiders hun beloften willen nakomen dan zouden ze moeten bijdragen aan het Global Fund, zodat miljoenen mensen met het HIV-virus behandeld kunnen worden. Alleen al in Afrika sterven per dag 6500 mensen aan AIDS en raken er 9500 besmet met HIV.

Ook zou de G8 volledige steun moeten geven aan het door de Wereldbank geïnitieerde fonds, Education for All Fast Track Initiative, waardoor 100 miljoen kinderen naar school kunnen. De G8-leiders zullen het in Sint Petersburg hebben over de toegang van studenten en onderzoekers tot internationale universiteiten en het bevorderen van technologische innovatie in G8-landen. Daarmee kiezen ze voor hun eigen ontwikkeling in plaats van die in de armste landen en verschuiven ze het grote probleem van onderwijs voor alle kinderen op de wereld naar de achtergrond.

De G8, met de VS en de EU als hoofdrolspelers, moet ervoor zorgen dat de WTO-onderhandelingen een akkoord opleveren die een eerlijke kans geeft aan arme landen en die niet voornamelijk is gebaseerd op het eigenbelang van de rijke landen. Van Hees: Europa en de VS hebben nog veel te weinig flexibiliteit getoond in de onderhandelingen. Rijke landen zouden hun overambitieuze eisen tot markttoegang in arme landen moeten laten vallen en daadwerkelijk snijden in hun handelsverstorende landbouwsubsidies.

Oxfam Novib is het Nederlandse lid van Oxfam International, een samenwerkingsverband van twaalf onafhankelijke ontwikkelingsorganisaties. Het gezamenlijk ideaal: een rechtvaardige wereld zonder armoede.


Noot voor de redactie,