Gemeente Deventer

Week 28, 14 juli 2006

Neutelings riedijk architecten krijgt opdracht nieuwbouw bibliotheek en stadskantoor

Neutelings Riedijk Architecten uit Rotterdam gaat het nieuwe Stadskantoor en bibliotheek ontwerpen. Na bindend advies van de gunningscommissie heeft het college van burgemeester en wethouders hiertoe besloten. Deventer wil een nieuwe, gezamenlijke, huisvesting voor de Openbare Bibliotheek en het Stadskantoor. Het gebouw komt aan het Grote Kerkhof. De nieuwbouw is nodig omdat zowel de bibliotheek als de werkplekken van de ambtenaren niet meer voldoen aan de huidige eisen. De daadwerkelijke start van de bouw is gepland in 2008. Het is de bedoeling dat het nieuwe gebouw in 2010 klaar is. De stichtingskosten bedragen circa 45 miljoen euro.

Gunningscommissie

De gunningscommissie heeft op 13 juli het `verlossende' woord gesproken. Op basis van het meest aansprekende ontwerp heeft de commissie een bindend advies aan het college uitgebracht om het ontwerp voor de nieuwbouw te gunnen aan Neutelings Riedijk Architecten. De gunningscommissie was samengesteld uit leden van de gemeenteraad. Elke politieke partij had met een persoon zitten in de commissie, met uitzondering van de SP. De SP wilde zich niet committeren aan de nieuwbouw van het stadhuis en de bibliotheek.

De motivering

De gepresenteerde nieuwbouw is zeer contrastrijk en uitermate functioneel. Een ontwerp met uitstraling dat naadloos past in de historische stedenbouwkundige omgeving.

Veel waardering is er voor het feit dat zowel de foyer van de voormalige schouwburg als ook het bestaande schoolgebouw en een deel van het huidige stadskantoor een tweede leven krijgen. Ook de "Postma-gevel" wordt behouden. Het Stadskantoor, de kroon op de renovatie van de omgeving van de Bursestraat uit het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw, wordt gedeeltelijk gehandhaafd en geïntegreerd in het ontwerp. Al met al leidt dit tot een goede stedenbouwkundige inpassing in de omgeving.

De herkenbaarheid van de verschillende functies (bibliotheek, front-office, back-office) binnen het gebouw is gelet op het gepresenteerde concept gegarandeerd.

Het situeren van de bibliotheek binnen het kenniscentrum op niveau min
1 is zondermeer verrassend. Het aaneenrijgen van de huidige "kelder" functies met het nieuw te realiseren complex is een vondst. Planning ontwerp en bouw gezamenlijke huisvesting

Ten aanzien van het project wordt de volgende planning gehanteerd


* april 2007 : voorontwerp gereed
* juni 2007 : definitief ontwerp
* november 2007 : aanvang van de aanbestedingsprocedure
* september 2008 : start van de bouw
* maart 2010 : opening van de nieuwe Openbare Bibliotheek en het Stadskantoor

Als eerste wordt in september het archeologische onderzoek opgestart. Ook bij dit deelproject wil de gemeente de bevolking informeren door `open dagen' te organiseren over de verwachte bodemvondsten.

Wat er aan vooraf ging

In het kader van de Europese aanbesteding waren vijf architecten bureaus geselecteerd om een voorontwerp te maken voor de nieuwbouw van de Bibliotheek en het Stadskantoor. Op 22 en 24 juni zijn deze ontwerpen gepresenteerd aan de bevolking en personeel van de gemeente Deventer en de bibliotheek. Bij deze presentaties kon een ieder zijn of haar voorkeur voor een ontwerp aangegeven.

De vijf geselecteerde architecten bureaus waren:


* Architectuurstudio Herman Herzberger, Amsterdam
* Architekten Cie., Amsterdam

* Bureau voor Architectuur en Stadsontwerp Kraaijvanger.Urbis, Rotterdam

* Neutelings Riedijk Architecten, Rotterdam
* Ibos & Vitart, Parijs

Door de gemeenteraad is op 12 juli gedebatteerd over de ontwerpen, zonder dat de raad zich expliciet heeft uitgesproken voor een voorkeursvariant. Het debat vond plaats op basis van de door de raadsleden verzamelde informatie, eigen waarnemingen, adviezen van de bevolking, de bibliotheek, stedenbouwkundigen en een vertegenwoordiging van medewerkers van de gemeentelijke organisatie.

Het college van B&W spreekt zijn waardering uit voor de vier overige bureaus die in een korte tijd veel werk hebben geleverd en allen op een zeer originele een verschillende invulling hebben gegeven van de ontwerpopdracht.

Publicatiedatum: 14-7-2006

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging vrijdag 14 juli 2006