MINBZ: Van Ardenne:Tsunami evaluatie erkent Nederlandse aanpak

Ministerie buza

http://www.minbuza.nl

Ministerie van Buitenlandse Zaken
Persbericht
14 juli 2006

MINBZ: Van Ardenne: Tsunami evaluatie erkent Nederlandse aanpak

Vandaag heeft de Tsunami Evaluation Coalition een evaluatierapport gepresenteerd over de effectiviteit van de verstrekte nood- en wederopbouwhulp rond de Tsunami natuurramp die uitbrak in december 2004. De evaluatie is uitgevoerd in opdracht van internationale hulporganisaties en VN organisaties.

Minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) verwelkomt het rapport en is blij dat de internationale hulpverleners op eigen initiatief een kritische evaluatie naar hun eigen werkzaamheden hebben laten uitvoeren. Nederland herkent in het rapport op veel punten erkenning voor de Nederlandse aanpak in de hulpverlening bij grote rampen: snel, flexibel, gecoördineerd en met verstand van zaken. De Nederlandse overheid werkte vanaf het begin nauw samen met de Samenwerkende Hulp Organisaties (SHO) en andere particuliere hulporganisaties. En in de uitvoering hebben de Nederlandse hulporganisaties nauw samengewerkt met lokale (partner)organisaties waarmee vaak al lange relaties worden onderhouden.

Noodhulp

De Nederlandse noodhulp aan de door de Tsunami getroffen landen concentreerde zich op Indonesië en Sri Lanka. Naast de samenwerking met SHO en andere hulporganisaties heeft Nederland direct na het uitbreken van de ramp noodhulp geboden via het internationale Rode Kruis en via VN organisaties in Indonesië en in Sri Lanka. De VN-bijdragen stelden de VN in staat om de hulpcoördinatie ter hand te nemen.

Toen bleek dat er ruim voldoende middelen voor de slachtoffers beschikbaar waren, heeft minister Van Ardenne van de 40 miljoen Euro aan gereserveerde Tsunami middelen een bedrag van negen miljoen Euro vrijgemaakt voor Afrika, waar de nood op dat moment urgenter was.

Wederopbouw

Nederland heeft in internationaal verband vanaf het begin aangedrongen op een eenduidige coördinatie bij de wederopbouw en op de instelling van een Multi Donor Trust Funds (MDTF) waarin donoren hun hulp zouden afstemmen met de ontvangende overheden. Dit pleidooi is door andere landen en internationale organisaties ook overgenomen. In Aceh kon het MDTF snel van start gaan, zodra Nederland de eerste bijdrage stortte.

Het feit dat zowel Aceh als Sri Lanka conflictgebieden zijn, heeft de wederopbouw zeker bemoeilijkt en vertraagd. Het betekende dat extra moest worden opgelet dat de hulp de conflicten niet zou aanwakkeren maar juist zou helpen deze op te lossen. In beide landen bracht de Tsunami aanvankelijk de mensen dichter bij elkaar waardoor een oplossing van de conflicten dichterbij kwam. In Indonesië leidde dat inderdaad tot een vredesakkoord, hetgeen de wederopbouw ten goede kwam. In Sri Lanka lukte dit uiteindelijk niet. Van Ardenne: 'Ondanks alle inspanningen lukte het in Sri Lanka niet om tot een MDTF en gecoördineerde hulpverlening te komen.'

Zoals het evaluatierapport ook benadrukt, moet wederopbouw aansluiten bij de duurzame ontwikkeling van een gebied. Eveneens als onderdeel van de Nederlandse aanpak, is daar vanaf het begin expliciet voor gekozen. Vandaar de nadruk op duurzaamheid van de aanpak, betrokkenheid van de lokale bevolking en overheden, en aansluiting bij de lange-termijn behoeften en mogelijkheden. Een inventarisatie van noden en het opstellen van wederopbouwplannen bleek echter lastig en tijdrovender dan verwacht. Zoals het rapport ook aangeeft, lagen de redenen daarvoor grotendeels buiten de controle van de hulporganisaties. 'Veel lokale ambtenaren waren door de ramp overleden en een groot deel van de administratie en het kadaster was vernietigd. Overleg met de lokale bevolking was weliswaar tijdrovend maar heeft er wel toe bijgedragen dat de wederopbouw werd gedragen door de bevolking en dus duurzaam was', aldus Van Ardenne.

Deze aanpak heeft er wel toe geleid dat inmiddels de Nederlandse wederopbouwhulp structureel en op voortvarende wijze wordt uitgevoerd. Middelen zijn voor een langere periode - doorgaans vijf jaar - toegezegd waardoor een blijvende bijdrage aan de wederopbouw wordt geleverd. Tijdens het bezoek van minister Van Ardenne aan Indonesië oktober aanstaande, zal zij de herstelde haven van Banda Aceh officieel openen.




Ministerie van Buitenlandse Zaken