Openbaar Ministerie

Voortgangsbericht Toegangscommissie juli 2006

14 juli 2006

De Toegangscommissie van de Commissie evaluatie afgesloten strafzaken is begin mei 2006 van start gegaan. In de periode tot 1 juli hebben zich twaalf personen tot de commissie gewend met de vraag om nader onderzoek in te stellen. In totaal hebben zij vijftien zaken onder de aandacht gebracht. Over dertien zaken heeft de Toegangscommissie inmiddels advies uitgebracht aan het College. Het College heeft alle adviezen overgenomen.

De Toegangscommissie heeft het College geadviseerd één afgedane strafzaak aan een evaluatie te onderwerpen. De Toegangscommissie heeft het College geadviseerd twaalf zaken niet aan een evaluatie te onderwerpen. In acht zaken omdat de indiener een burger was die zich, gezien de formele eisen die zijn gesteld, niet tot de Commissie evaluatie afgesloten strafzaken kan wenden. In vijf van deze acht zaken kwam daar nog bij dat het delict niet de vereiste ernst had die nodig is om voor nader onderzoek door de Commissie evaluatie afgesloten strafzaken in aanmerking te komen. En in één zaak had het strafrechtelijk onderzoek niet tot een veroordeling geleid.

In de overige vier zaken betrof het één anonieme melding, waardoor de Toegangscommissie zich er niet van heeft kunnen overtuigen dat de melder voldoet aan de criteria. Bovendien waren nagenoeg alle aangedragen punten reeds uitvoerig bij de behandeling van de zaak door de rechter aan de orde geweest en waren de overgebleven kwesties niet concreet genoeg om te kunnen beoordelen. In twee gevallen was ook naar het oordeel van de melder geen sprake van een onterechte veroordeling. In de vierde zaak zijn de veronderstelde mancoâs onvoldoende precies omschreven om nu - ruim twintig jaar later â nog zinvol onderzoek te kunnen laten doen.