Van Geel raakt verblind door kernenergie GroenLinks

14 juli 2006

GroenLinks is geërgerd over het blinde enthousiasme van staatssecretaris Van Geel over nieuwe kerncentrales. Bij zijn bezoek vandaag aan de Finse kerncentrale in aanbouw, verheugt Van Geel zich dat er in Europa een positieve 'scene' ontstaat voor kernenergie (interview NOS-journaal,14 juli). GroenLinks roept Van Geel op zijn energie en aandacht exclusief te richten op duurzame en toekomstvaste opties, zoals duurzame energie en energiebesparing, in plaats van op een vuile techniek uit het verleden.

In het interview zegt Van Geel verder dat hij een gesprek heeft gevoerd met ABN-Amro, waarin deze bank heeft gezegd te willen investeren in nieuwe kerncentrales. GroenLinks vraagt de staatssecretaris om opheldering hierover. Van Geel zou beter kunnen gaan praten met investeerders in duurzame energie.

GroenLinks vindt kernenergie geen oplossing voor het klimaatprobleem, omdat het alleen maar nieuwe problemen oplevert. Kernenergie leidt tot grote risico's op het gebied van radioactief afval en nucleair terrorisme, voor duizenden toekomstige generaties. De uiteindelijke oplossing - duurzame energie en energiebesparing - raken door toedoen van Van Geel alleen maar verder uit beeld. Kort na zijn aantreden als staatssecretaris was hijl nog kritisch over de vuile aspecten van kernenergie. Daar is nu helaas niets meer van te merken.

Wijnand Duyvendak

Ik heb Van Geel de volgende vragen gesteld:

Vragen van het lid Duyvendak (GroenLinks) aan de staatssecretaris van milieu over zijn bemoeienis met de bouw van nieuwe kerncentrales in Nederland


1. Herinnert u zich het telefonische interview dat u gaf voor het NOS-journaal van 14 juli 2006, bij gelegenheid van uw bezoek aan de nieuwe Finse kerncentrale in aanbouw?


2. Kunt u aangeven waarom u zich in dat interview zo enthousiast betoont over de vernieuwde 'scene' (in uw woorden) die in Europa ontstaat over de bouw van nieuwe kerncentrales?


3. Waarom richt u uw enthousiasme en energie niet op het bevorderen van echt duurzame en toekomstvaste opties, te weten duurzame energie en energiebesparing? Bent u bereid zich met evenveel (of meer) enthousiasme in te zetten voor een positieve 'scene' in Europa rond duurzame energie en energiebesparing? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke stappen gaat u hiervoor nemen?


4. Is het waar dat u de bouw van een nieuwe kerncentrale in Nederland zou toejuichen? Zo ja, kunt u aangeven in hoeverre kernenergie een toekomstvaste, duurzame optie is voor onze energievoorziening en in hoeverre er iets is veranderd op het gebied van radioactief afval, waar u zich in het verleden zo kritisch over heeft uitgelaten?


5. Waarom kwam de financiering van nieuwe kerncentrales aan de orde in het gesprek dat u onlangs met ABN-Amro voerde en op wiens initiatief gebeurde dat?


6. Kunt u garanderen dat u op generlei wijze de bouw van nieuwe kerncentrales faciliteert danwel gaat faciliteren in Nederland? Zo nee, waarom niet?

«