Provincie Overijssel

Eerste stap naar cluster varkensbedrijven gezet

In een nauwe samenwerking tussen de provincie Overijssel, de gemeente Hof van Twente en de Stichting Gezinsbedrijf Plus is een locatie verworven in het landbouwontwikkelingsgebied (LOG) aan de Visschersdijk in de gemeente Hof van Twente. Op deze locatie van ruim 18 hectare komt een cluster van 4 tot 6 gesloten varkensbedrijven met de omvang van 250 tot 300 zeugen en 2500 vleesvarkens, een zogeheten gezinsbedrijf plus. Het gaat daarbij met name om varkenshouders die nu nog in extensivering- of verwevinggebieden gevestigd zijn. Dat zijn gebieden met kwetsbare natuur waar geen ruimte is voor uitbreiding en ontwikkeling van het bedrijf. In deze gebieden wordt gekozen voor een andere invulling van de ruimte, bijvoorbeeld natuur- en landschapsontwikkeling en recreatie. In het kader van de reconstructie krijgen de bedrijven de mogelijkheid zich verder te ontwikkelen in een landbouwontwikkelingsgebied.

Toekomstgericht

Met het realiseren van de grondaankoop is de eerste stap gezet op weg naar een cluster met toekomstgerichte varkensbedrijven. Centraal daarbij staat het streven naar een duurzame en innovatieve varkenssector vanuit economisch, ecologisch en maatschappelijk oogpunt. Door samen te werken op onder meer het gebied van mestverwerking, energie en inkoop kunnen voordelen behaald worden. Bij de inrichting van het cluster staan veterinaire risicobeperking, diergezondheid en voedselveiligheid centraal. Enkele varkenshouders hebben al interesse getoond.

Ruimte

Volgens gedeputeerde Piet Jansen van Overijssel is het Clusterproject Gezinsbedrijf Plus een waardevol initiatief van marktpartijen waarmee ze invulling geven aan de geboden ruimte, ââEen unieke samenwerking in de hele keten: overheden en bedrijven pakken samen de gebiedsinrichting op in een landbouwontwikkelingsgebied. Essentieel voor de toekomst van de intensieve veehouderij, die voor de Overijsselse economie van belang isââ, aldus Jansen. Wethouder Josh Sijbom van de gemeente Hof van Twente vult aan: ââRuimte bieden aan agrarisch ondernemerschap betekent maatschappelijke uitdagingen aangaan.ââ Woordvoerder Johan Pegge van de Stichting Gezinsbedrijf Plus kwalificeert het project als: ââEen zekere sprong in de toekomst.ââ

Omgeving

Het clusterproject levert ook voordelen op voor de omgeving. Zo komt er onder meer extra ruimte voor herverkaveling. Daarnaast biedt het voor de omliggende bedrijven kansen op het gebied van duurzame energie en mestverwerking. Invulling De Stichting Gezinsbedrijf Plus is een initiatief van LTO Noord en ForFarmers en wordt gesteund door Rabobank en VION. Het doel van de stichting is samen met de betrokken overheden in de reconstructiegebieden perspectief te bieden voor de ontwikkeling van de varkenshouderij in Oost-Nederland. Daarnaast wil ze door het bijeenbrengen van een aantal varkensbedrijven in een cluster, invulling geven aan het begrip maatschappelijk verantwoord ondernemen. Pilotproject Het ministerie van LNV staat welwillend tegenover het project. Het ministerie heeft het clusterproject namelijk aangemerkt als een pilotproject waardoor in aanmerking gekomen kan worden voor de regeling âontheffing productierechtenââ.