Gemeente Soest

Metingen luchtkwaliteit

Datum: 14/07/2006

College laat metingen langs A28 in Soesterberg uitvoeren

Gemeente Soest wil duidelijkheid over luchtkwaliteit langs wegen

De gemeente Soest berekent jaarlijks de luchtkwaliteit langs de wegen in haar gemeente. Uit deze berekeningen blijkt dat in 2005 op een aantal grote doorgaande wegen de grenswaarden voor de luchtkwaliteit werden overschreden.

Het gaat dan om bijvoorbeeld de A28 nabij Soesterberg en het traject Vredehoffstraat-van Weedestraat-Middelwijkstraat- Birkstraat. Deze luchtverontreiniging is volgens het Besluit Luchtkwaliteit niet ernstig genoeg om maatregelen te nemen. Rijkswaterstaat heeft opgegeven dat de luchtkwaliteit langs de A28 nabij Soesterberg nu voldoet aan de wettelijke normen.

Uit exacte berekeningen van de gemeente blijkt echter dat de luchtkwaliteit daar nu en in 2010 niet voldoet aan de normen voor fijn stof. Het college wil daarom zelf nauwkeurige metingen uit laten voeren langs deze verkeersader. Op basis van de uitkomsten van de metingen wil zij conclusies trekken en eventueel actie ondernemen.

Jaarlijkse berekening luchtkwaliteit

Elk jaar berekent de gemeente de luchtkwaliteit. Hieruit blijkt dat de luchtkwaliteit langs 12 wegen in de gemeente Soest in 2005 niet voldeed aan de wettelijke grenswaarden. Het gaat hier om de grote doorgaande wegen in Soest en Soesterberg zoals de A28, het traject Vredehoffstraat-van Weedestraat-Middelwijkstraat- Birkstraat en het traject Koningsweg-Ossendamweg-Vondellaan. De grenswaarden voor stikstofdioxide en/of fijn stof worden langs deze wegen overschreden. Dat blijkt uit een rapport dat de gemeente jaarlijks moet opstellen in het kader van het Besluit Luchtkwaliteit.

De vervuilingen zijn niet alarmerend te noemen. De luchtverontreiniging met stikstofdioxide en fijn stof wordt veroorzaakt door het verkeer.

Voor de overige luchtkwaliteitseisen (o.a. benzeen, koolmonoxide) waarover de gemeente dient te rapporteren, zijn geen overschrijdingen geconstateerd.

Op basis van dit rapport wordt ingeschat dat er 430 woningen en objecten zijn gelegen in de zone waarin sprake is van te hoge concentraties luchtverontreinigende stoffen. Daarin wonen c.q. verblijven naar schatting ongeveer 1000 mensen.

Metingen langs A28

De situatie langs de A28 in Soesterberg vindt het college zorgelijk. Op basis van recente berekeningen die gemaakt zijn voor het bestemmingsplan "Hart voor Groen" blijkt dat in 2010 nog steeds sprake zal zijn van een overschrijding van de norm voor fijn stof. Uit berekeningen die Rijkswaterstaat heeft aangeleverd voor de jaarlijkse rapportage blijkt echter dat op dit moment al wordt voldaan aan alle normen voor luchtkwaliteit.

Door deze tegenstrijdigheid heeft het college besloten om metingen langs de A28 te gaan uitvoeren. Deze metingen zijn veel nauwkeuriger omdat er op locatie daadwerkelijk controleerd wordt. Op basis van de uitkomsten van deze metingen verwacht het college gefundeerde conclusies te kunnen trekken.

Het rapport over de luchtkwaliteit kunt u inzien:
* Rapport Luchtkwaliteit (in U kunt dit bestand openen met de Acrobat Reader. pdf-formaat)

© 2004 Gemeente Soest - Disclaimer