FNV Bouw


datum: 14-07-2006 / bericht: 1 van 40

Geen verhitte gemoederen: vorstverlet of niet, werknemer krijgt z'n geld

'Individuele verzekering vorstverlet op komst' staat er op vrijdag 14 juli op pagina 2 van Cobouw. En een aannemer maakt zich in het artikel al zorgen waar hij straks zijn vorstverlet moet declareren. FNV Bouw kan werknemers ogenblikkelijk geruststellen: de werknemer krijgt altijd z'n geld. En ontslag is verboden. Dat was al afgesproken tijdens de laatste CAO-onderhandelingen en is nu bevestigd. Geen verhitte gemoederen! Kunt u 's winters niet werken omdat het te koud is of er dik sneeuw ligt? Dan mag u niet ontslagen worden en u krijgt snel uw geld. Om de sector te helpen het aantal 'onwerkbare dagen' te beperken, komt er een Bureau Weerverletbestrijding.

FNV Bouw is er niet gelukkig mee dat er halve berichten in omloop zijn gekomen. Die kunnen misverstanden wekken en onrust zaaien. "Jammer, want dat is nergens voor nodig", zegt CAO-onderhandelaar John Kerstens. "We hebben samen met werkgevers heldere afspraken gemaakt, al bij de CAO-onderhandelingen vorig jaar. Onderdelen daarvan zijn nu uitgewerkt. Werkgevers gaan voor hun leden een goede verzekering afsluiten. En de werknemer ondervindt geen enkele schade van 'onwerkbaar weer'. Ontslag is verboden, ook als de werkgever minder werk aanneemt in de winter. En het loon wordt altijd doorbetaald. Sterker nog: de werknemer krijgt straks het recht om het werk neer te leggen als is vastgesteld dat er door kou, sneeuw of ijs niet kan worden gewerkt. Hij wordt daar nooit de dupe van, ook niet als hij daarover een conflict heeft met zijn baas. In dat geval krijgt hij namelijk doorbetaald uit het 'garantiefonds'. Dat fonds verhaalt later de loonkosten op de werkgever, maar daar merkt de werknemer niks van."

Voor werknemers komt er een checklist. FNV Bouw zal ervoor zorgen dat werknemers daarvan altijd voldoende exemplaren op zak hebben. Daarop kan de werknemer keurig afvinken hoe de situatie is om 7 uur 's morgens en om half elf. Maatgevend is net als altijd de informatie van het weerstation in de regio: vriest het en is de gevoelstemperatuur lager dan -6 graden? Daarnaast is van belang of de werkgever doorwerkkleding verstrekt, of looppaden begaanbaar zijn en of sneeuw gemakkelijk te verwijderen valt. "Levert één van de 4 criteria een probleem op", aldus John Kerstens, "dan kan er niet gewerkt worden." Ga maar na: u heeft wél doorwerkkleding, de gevoelstemperatuur komt op -5 uit en ook valt de vers gevallen sneeuw weg te schuiven. Maar vervolgens glibbert u alsnog weg op de ijzel van twee dagen geleden die onder de sneeuw uitkomt! Dan geldt dus één van de vier criteria: u kunt niet werken.

"Voor de werknemer is het van geen enkel belang of de werkgever kan declareren!", benadrukt CAO-onderhandelaar John Kerstens. Want of uw werkgever nu een verzekering neemt of 'gokt' dat hij net zo goed het risico voor eigen rekening kan nemen: hij moet het vast overeengekomen loon doorbetalen. Wel kan hij ander werk opdragen: "Het zogeheten 'ijsvrij' is voorbij." Is er geen vervangend werk, dan mag de werknemer na half elf naar huis gaan.

De gehele bedrijfstak heeft belang bij zo min mogelijk 'onwerkbare dagen'. Daarvoor komt er het nieuwe Bureau Weerverletbestrijding. Dat gaat informatie geven aan werkgevers en werknemers. "Daar komen zes mensen in dienst. Die gaan bouwplaatsen controleren. Aannemers zullen ze adviseren hoe ze onwerkbare situaties kunnen voorkómen. Op verzoek komen ze op de bouwplaats langs. Eventueel kunnen ze bemiddelen." In dit soort gevallen blijft de informatie van het weerstation de maatstaf. "Verder is het erg belangrijk dat de checklist is ingevuld", aldus Kerstens, "want anders weet later niemand meer precies wat de situatie is geweest."

De komende tijd zal FNV Bouw leden in de bouw goed op de hoogte houden. Als één ding maar duidelijk is: "De werknemer is volledig beschermd", aldus Kerstens.

a.p.