Gemeente Elburg


Verslag d.d. 15 juni 2006 beleidskeuzes Wmo

Overleg Gehandicapten Beraad Elburg (GBE), Seniorenraad (SR) en Wethouder

Aanwezig:

· mevrouw E. Hulst-van Schaik, de heren H. Visch en C. van Nes (GBE) en
· mevrouw J. Greveling, en de heren W. van der Worp en M. Vinke (SR)
· de heren A. Vinke (afdeling W&O), J. Hofstede (afdeling SZW) en G. v.d. Velde (portefeuillehouder)

De wethouder heet de aanwezigen van harte welkom. De wethouder zegt dat er op 19 juni een inspraak- bijeenkomst wordt gehouden in 't Huiken, terwijl er 21 juni een infosessie wordt gehouden door de gemeente- raad. Het is de bedoeling dat de adviezen van SR en GBE en de uitkomsten van de inspraakbijeenkomst vooraf ter kennis worden gebracht van de raadsleden. Op 3 juli debatteert de Raad over de te maken Wmo- beleidskeuzes. De wethouder maakt melding van de opgeleverde rapportages door Radar Advies en de locale rapportage ten behoeve van college en Raad.

Gesteld kan worden dat het GBE en de SR in kunnen stemmen met de beleidskeuzes zoals die voorliggen. De volgende (aanvullende) opmerkingen worden gemaakt door beide adviesorganen:

Cliëntenparticipatie:

1. Het GBE en de SR zijn 2 aparte organen, die zelfstandig (blijven) functioneren. Beide raden versterken elkaar en het is hun intentie om zoveel mogelijk samen en eenduidig te adviseren in het kader van de Wmo.

2. Zowel GBE als SR willen graag met een afvaardiging deelnemen aan een zogenaamd Wmo-beraad.
3. Een Wmo-raad zou alle doelgroepen van de Wmo (op termijn) moeten representeren.
4. In een aantal jaren zou toegegroeid moeten worden naar een Wmo-raad. In het in 2007 te maken be- leidsplan Wmo kan in beeld worden gebracht wat de ideale samenstelling van een Wmo-raad is en hoe de procedure er uit ziet om tot zo'n raad te komen.
5. Tot die tijd zullen SR en GBE voor wat betreft Wmo-zaken in gezamenlijkheid met de wethouder overleg- gen om het aantal overlegmomenten te beperken en om eenduidige advisering te bevorderen.

Individuele verstrekkingen:

1. Het is een prima uitgangspunt om niet te tornen aan bestaande voorzieningen!
2. Inzetten op meer alpha-hulp vereist een goede indicatie.
3. Een kwalitatief goede indicatie vraagt ondermeer deskundigheid van de indicatiesteller, goed doorvragen om de vraag achter de vraag te achterhalen en de taal van de klant moet worden gesproken.
4. Zorg op maat, dus een individuele oplossing voor het concrete geval, moet blijven.
5. Kwaliteit hulp bij het huishouden borgen via het bestek ten behoeve van de aanbestedingsprocedure.
6. De gemeente kan met een beperkt aantal zorgaanbieders een contract afsluiten. Als de klant uit 2 aanbie- ders kan kiezen (zorg in natura) dan is dat voldoende. De klant kan andere wensen invullen via het PGB.
7. het PGB moet niet gestimuleerd/aangemoedigd worden door de gemeente.
8. Onnodige bureaucratie moet voorkomen worden bij de controle op de besteding van het PGB. Dat bete- kent dat de uitvoeringskosten op dit onderdeel beperkt moeten blijven. Richting klant moet duidelijk ge- communiceerd worden dat er steekproefsgewijs gecontroleerd wordt op de PGB-besteding. Enerzijds wordt zo de eigen verantwoordelijkheid benadrukt, terwijl anderzijds de bewustwording aandachtspunt blijft dat het om overheidsgeld gaat dat voor een bepaald doel besteed moet worden.
9. Eventuele overschotten op de Wmo moeten gereserveerd worden t.b.v. de Wmo-doelgroepen.

Loket:

1. Het loket kan pas geopend worden als alles goed voor elkaar is. Een goede start is essentieel.
2. De PR voor het loket is belangrijk, het loket moet stevig neergezet worden.
3. Als het gaat om nieuwe klanten (dus nog onbekend bij één of meer van de 4 partijen in het loket) die een aanvraag doen, dan moet de hoofdregel zijn dat die aanvragen via het loket worden ingediend.
4. Bezie in 2007 de mogelijkheden van een spreekuur in de kernen.
5. Punt voor eerste evaluatie: in hoeverre is het op termijn nog wenselijk dat er nog eigen, locale ba- lies/loketten/spreekuren blijven van de 4 participerende partijen (Stichting Wiel, MEE Veluwe, Maatschap- pelijk Werk en Gemeente Elburg - individuele verstrekkingen). Aangezien dit vergaande consequenties heeft, wordt beseft dat dit nadere en grondige doordenking vraagt.

Advies Wmo GBE en SR d.d. 15 juni 2006