Nederlandse Moslim Omroep

PERSBERICHT

Rechter stelt Nederlandse Moslim Omroep in het gelijk

In een rechtelijke uitspraak van de rechtbank in Amsterdam d.d. 5 juli 2006 heeft de rechter geoordeeld dat het Commissariaat voor de Media ten onrechte aan twee moslimomroepen, de Nederlandse Moslim Omroep (NMO vertegenwoordigd door de Nederlandse Moslim Raad) en de Nederlandse Islamitische Omroep (NIO vertegenwoordigd door het CMO), een zendmachtiging heeft gegeven.

In de beleidslijn staat volgens de rechter duidelijk vermeld dat de machtiging per stroming in principe aan één organisatie wordt verstrekt. Dat is bijvoorbeeld ook het geval bij boeddhisten, hindoes en joden. Desondanks vult de NIO sinds september 2005 de helft van de zendtijd voor moslims die in het kader van artikel 39F van de Omroepwet ter beschikking is voor levensbeschouwelijke stromingen.

Deze uitspraak houdt in dat het Commissariaat voor de Media al haar besluiten inzake zendtijdtoewijzing en zendtijdverdeling op islamitische grondslag zal moeten herzien. In hun besluitvorming is gehandeld in strijd met het vertrouwens- en gelijkheidsbeginsel. In het kort komt het erop neer dat de zendtijd voor de islam nooit over twee zendgemachtigden verdeeld had mogen worden. Het had in zijn geheel behouden moeten blijven voor de Nederlandse Moslim Omroep. Zowel in zendtijd als qua personele bezetting heeft de NMO echter moeten halveren. Voor televisieprogramma's betekende dat een half uur per week (i.p.v een uur) en voor de radioprogramma's twee uur i.p.v. drie uur zendtijd.

Het Commissariaat voor de Media laat het er echter niet bij zitten en heeft aangekondigd in hoger beroep te zullen gaan. >

Nadere informatie:
Nederlandse Moslim Omroep
Sumatralaan 45
1217 GP Hilversum
035-6252900
email: info@nmo.nl

---- --