Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht
Persbericht
14 juli 2006

Prof. dr. ir. Annemie Schols per 1 augustus benoemd

Nieuwe wetenschappelijk directeur NUTRIM

Prof. dr. ir. Annemie Schols wordt per 1 augustus benoemd tot wetenschappelijk directeur van het onderzoeksinstituut NUTRIM van de Universiteit Maastricht. Sinds 1 september 2005 vervult ze deze functie al ad interim. De benoeming geldt voor drie jaar. NUTRIM verricht fundamenteel en toegepast onderzoek naar de rol van voeding in het ontstaan, de behandeling en preventie van ontregelingen van de stofwisseling bij kanker en chronische aandoeningen zoals obesitas, diabetes, chronische longziekten en chronische darmaandoeningen.

Het Nutrition and Toxicology Research Institute Maastricht (NUTRIM) is een interfacultair onderzoeksinstituut van de Faculteiten der Gezondheidswetenschappen en Geneeskunde in samenwerking met het academisch ziekenhuis Maastricht (azM). Binnen NUTRIM participeren 15 biomedische, klinische en gedragswetenschappelijke capaciteitsgroepen. Het onderzoek kenmerkt zich door een multidisciplinaire aanpak en wordt gefinancierd door zowel de overheid als de industrie. NUTRIM maakt deel uit van de erkende onderzoekschool VLAG (Voeding, Levensmiddelentechnologie, Agrobiotechnologie, en Gezondheid) en van het WCFS (Wageningen Centre for Food Sciences), een van de vier technologische top-instituten in Nederland. Deze laatste zijn in 1997 opgericht als een gezamenlijk initiatief van overheid, bedrijfsleven en onderzoeksorganisaties.

Prof. Schols studeerde Humane Voeding aan de Universiteit van Wageningen en studeerde af in 1985 met als hoofdvakken klinische voeding en statistiek. Van 1985 tot 1987 was ze werkzaam als onderzoeker aan de Université de Sherbrooke, Quebec, Canada. In 1991 promoveerde prof. Schols met het proefschrift 'Nutritional depletion in relation to phsyical impairment in patients with COPD. Implications for therapy.' In 2004 werd ze bijzonder hoogleraar 'Voeding en metabolisme bij chronische ziekten' aan de Universiteit Maastricht.

Haar onderzoekslijn richt zich op moleculaire mechanismen van gewichtsverlies en spierzwakte bij chronische ziekten met specifieke aandacht voor COPD en longkanker. Ook verricht ze klinische studies naar de effectiviteit van nieuwe strategieën (voeding, beweging, nieuwe medicijnen) ter preventie en behandeling van gewichtsverlies en spierzwakte bij chronische ziekten. Dit doet ze in nauwe samenwerking met het azM en CIRO Horn, het expertisecentrum op het gebied van revalidatie voor chronische orgaanziekten in de regio Zuid-Oost Nederland. Prof. Schols leidt het postgraduate onderwijsinstituut MINT dat meerdaagse voedingscursussen verzorgt voor medisch specialisten (i.o) en vervult daarnaast nationaal en internationaal diverse bestuursfuncties en lidmaatschappen van redactiecomités, wetenschappelijke verenigingen en adviesorganen op de gebieden van voeding en van respiratoire aandoeningen.

Binnen Nutrim volgt ze prof. dr. ir. Wim Saris op. Noot voor de pers:
In verband met vakantie is prof. Schols alleen vandaag en maandag nog bereikbaar voor commentaar. Daarna pas weer vanaf 14 augustus. Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij Femke Kools, tel. 043 3885230, e-mail Femke.Kools@ssc.unimaas.nl De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/ Zie ook het Research Magazine voor meer interessant onderzoek aan de UM: http://www.unimaas.nl/researchmagazine

Universiteit Maastricht - 30 years of international quality Maastricht University is a Dutch university with a strong European and international outlook. Cherishing and stimulating talented people and creating opportunities for innovative education and research relevant to society's needs are core values of Maastricht University.