Provincie Groningen

het Oldambt Hans Gerritsen geeft startschot voor Kleurfietsen in het Oldambt 14 juli 2006

Vrijdag 14 juli 2006 heeft Hans Gerritsen, gedeputeerde toerisme, het startschot gegeven voor Kleurfietsen in het Oldambt. Daarnaast zijn er tien toeristisch informatiepunten (TIP) officieel in gebruik genomen . Kleurfietsen en de toeristische informatiepunten zijn initiatieven van recreatie- en toerismeondernemers uit het Oldambt, die verenigd zijn in het samenwerkingsverband Het Blauwe Lint. Met deze initiatieven spelen zij in op de ontwikkelingen in het gebied.

Blauwestad en Kleurfietsen
De komst van Blauwestad biedt kansen voor nieuwe ontwikkelingen ook op het gebied van recreatie en toerisme. Het Oldambtmeer van ruim 800 hectare bijvoorbeeld, de nieuwe fietspaden en de bestaande en nieuwe bedrijven zijn belangrijke ingrediënten voor een impuls aan het gebied.

Het Blauwe Lint, een samenwerkingsverband van recreatie- en toerismeondernemers in het Oldambt speelt in op deze mogelijkheden en heeft nieuwe producten ontwikkeld. Producten die het Oldambt nog aantrekkelijker maken voor bewoners en bezoekers en invulling geven aan de slogan van het Blauwe Lint; Het Oldambt, kleurrijker dan je denkt.

Het Blauwe Lint heeft met het kleurfietsen meer dan 200 kilometer bewegwijzerde fietsroute ontwikkeld. Op diverse plaatsen in het Oldambt zijn kleurpunten neergelegd. Deze kleurpunten zijn middels attractieve fietsroutes met elkaar verbonden. De bezoeker kan zelf zijn eigen route uitstippelen door van kleurpunt naar kleurpunt te fietsen. Hij kan onderweg zijn route aanpassen omdat hij vanuit iedere kleurpunten naar meerdere andere kleurpunten kan. Op ieder kleurpunt bevindt zich een infopaneel waarop men kan zien waar men zich bevindt en hoe men zijn route kan vervolgen. Het kleurfietsen is gerealiseerd in het kader van het LEADER+ project van het Blauwe Lint.

Toeristische Informatiepunten (TIP)
Met de komst van meer recreanten en toeristen neemt ook de vraag om recreatieve en toeristische informatie toe. Het Blauwe Lint heeft het initiatief genomen om op tien plaatsen in het Oldambt Toeristische Informatiepunten (TIP's) te realiseren. De TIP's bevinden zich bij ondernemers. De TIP's bieden de toerist basisinformatie over het gebied en de mogelijkheden en activiteiten van het gebied. De TIP's zullen worden beheerd door de ondernemers zelf. Zij stellen hiervoor ruimte en menskracht ter beschikking. De realisatie van de TIP's is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage vanuit het project Leve(n)de Dorpen van de provincie Groningen.

Beide initiatieven zijn voorbeelden hoe ondernemers en overheden gezamenlijk de kansen die geboden worden benutten.

14 juli 2006