Politiebericht regionaal, 16.10 uur

Utrecht, 14-07-2006

Verdachte gewelddadige dood Ilona Nemeth aangehouden

Op vrijdag 14 juli 2006 is in Marokko een 27-jarige man uit Utrecht aangehouden op verdenking van de moord dan wel doodslag op Ilona Nemeth.

Bijna twee jaar geleden, op vrijdag 16 juli 2004, vertrok de toen 36-jarige Ilona Nemeth rond 07.00 uur op de fiets naar het station Overvecht om naar haar werk in Hilversum te gaan. Daar kwam zij nooit aan. Na een jaar intensief onderzoek heeft de politie in de zomer van 2005 opnieuw via de media breed aandacht gevraagd voor de verdwijning van Ilona. De informatie die hierop bij de politie binnenkwam, leidde op woensdag 3 augustus 2005 tot het vinden van het stoffelijk overschot van Ilona Nemeth. Zij bleek begraven te zijn in de bosschages achter een gymzaal aan de Van Brammendreef in Utrecht. Forensisch onderzoek van politie en het NFI wees uit dat zij door een misdrijf om het leven was gekomen.

De politie heeft in de daaropvolgende maanden een zeer uitgebreid onderzoek rondom de vindplaats van Ilona uitgevoerd. Met inzet van alle mogelijke middelen, werd het gebied minutieus onderzocht. Zo werden alle bosschages gekapt en verwijderd, de waterpartijen met inzet van speciale apparatuur en duikers doorzocht, afgedamd en uitgebaggerd. Tevens werd een groot buurtonderzoek aan de hand van 150 vragen gehouden onder ruim 300 bewoners in het gebied.

Analyse van gegevens uit diverse systemen en daarop gebaseerd tactisch onderzoek leidde naar de 27-jarige man uit Utrecht. Vanaf begin januari 2006 concentreerde het onderzoek zich op deze man. Het onderzoek werd bemoeilijkt door het feit dat verdachte sinds augustus 2005 in Marokko verblijft. Nederland heeft geen uitleveringsverdrag met Marokko en Marokko levert geen Marokkaanse onderdanen uit aan Nederland. Echter werd in goede samenwerking met de Marokkaanse autoriteiten de verdachte door de Marokkaanse politie aangehouden op basis van een rechtshulpverzoek.

De verdachte bevindt zich sinds zijn aanhouding in voorlopige hechtenis in Marokko.

Naar alle waarschijnlijkheid zal de man niet in Utrecht maar in Marokko worden berecht. Marokko levert geen onderdanen uit aan Nederland zodat de vervolging en berechting van de verdachte niet in Utrecht (Nederland) kan plaatsvinden. Als het opsporingsonderzoek is afgerond zal het openbaar ministerie Utrecht het strafdossier aanbieden aan de Nederlandse Minister van Justitie met het voorstel de strafvervolging en berechting over te dragen aan de Marokkaanse autoriteiten.