Provincie Drenthe

Green Planet heeft voorbeeldfunctie
14 Jul 2006

Gedeputeerde Tanja Klip-Martin (VVD) heeft bewondering voor het initiatief en doorzettingsvermogen van ondernemer Edward Doorten. "Tijdens zijn voorbereidingen is hij aangelopen tegen heel veel regels en voorwaarden en ook de bestemmingplanprocedure is nog geen gelopen race, maar hij heeft nu toch een flinke stap verder gezet," zegt de portefeuillehouder milieu en energie. "Green Planet wordt een project waar andere landen een voorbeeld aan kunnen nemen. Daar mag Drenthe met recht trots op zijn." Tijdens de presentatie van het "tankstation van de toekomst" vanmiddag om 17.00 uur in het Luxor Theater in Hoogeveen zal gedeputeerde Klip toelichten waarom Green Planet zo belangrijk kan zijn voor Noord-Nederland. Green Planet is een duurzaam energiestation waar naast de traditionele brandstoffen bijvoorbeeld ook biodiesel of koolzaadolie verkrijgbaar is. Het station is futuristisch, maar past heel goed bij het landschap en is van duurzame materialen gebouwd. Bovendien krijgt het station een belangrijke educatieve functie.

"Dat past uitstekend in het straatje van ons Drentse energiebeleid," licht de energiegedeputeerde toe. In de energienota vormt Bewustwording één van de 5 B's, naast Besparing, Bodem, Biomassa en Bedrijven. "Energie is een zeer innovatieve sector, die ons naast duurzaamheid ook nog hoogwaardige werkgelegenheid kan brengen. Door voortdurend na te denken over energievraagstukken kunnen we de wereld met alle klimaatproblemen die we hebben, beetje bij beetje veranderen. Energietransitie is allang geen idealistisch toekomstplaatje meer, maar blijvende vernieuwing is dan wel nodig en dat moeten we met elkaar stimuleren," aldus Klip.

Volgens Tanja Klip-Martin past de Green Planet helemaal in Drenthe als groene provincie en is het een voorbeeld van toekomstgericht denken. "Het verbaast me niet dat zo'n project zich juist in Drenthe ontwikkelt. Als deelnemer van Energy Valley en met een hoog ambitieniveau als het gaat om duurzame ontwikkeling heeft Drenthe een goede voedingsbodem voor innovatieve energieprojecten," zegt zij.