Internationale Vierdaagse Nijmegen

Doe mee met de sponsorloop voor het Rode Kruis.

Persbericht 2006.09
Nijmegen, 13 juli 2006.

Dispensatieregeling uitgebreid om integratie wandelaars met een beperking te bevorderen
Vierdaagse open voor wandelaars met beperking

Wandelaars met een beperking hebben vanaf dit jaar ruimere mogelijkheden om volwaardig deel te nemen aan de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen. Zij hoeven, onder bepaalde voorwaarden, daarbij niet de bij hun leeftijd behorende reglementaire afstand te wandelen, om toch in aanmerking te komen voor het Vierdaagsekruisje. Dispensatie is alleen mogelijk op medische indicatie.

De dispensatie op de af te leggen reglementaire afstand wordt verleend door het bestuur van Stichting DE 4DAAGSE en bedraagt maximaal 10 kilometer per dag. Zo kan het zijn dat wie op basis van zijn leeftijd 50 km behoort te lopen, toestemming krijgt 40 km te wandelen en wie normaal gesproken 40 km behoort te lopen, kan volstaan met 30 km.

Integratie
De maatregel is bedoeld om de integratie van wandelaars met een beperking in de wandelsport te bevorderen en om deelname aan de Nijmeegse Vierdaagse voor een ieder mogelijk te maken. Van oudsher kenden we al een algemeen geformuleerde dispensatieregeling. Die was vooral gericht op visueel gehandicapten, vertelt Henny Sackers, bestuurslid van Stichting DE 4DAAGSE. Daarnaast kozen velen voor de mogelijkheid om minder kilometers te lopen en dan geen kruisje, maar een diploma als beloning te ontvangen. Nu de diplomas zijn afgeschaft, hebben we onze dispensatieregeling onder de loep genomen.

Wandelprestatietocht
Uitgangspunt daarbij is geweest dat de Vierdaagse een wandelprestatietocht is. Een ander uitgangspunt is dat mensen met een beperking in beginsel als volwaardige deelnemers gelden. De vernieuwde regeling gaat ervan uit dat minder valide deelnemrs als hoofdregel op de voor hun geldende afstand uitkomen.

Drie categorieën wandelaars kunnen echter in aanmerking voor dispensatie komen:

- wandelaars met een visuele beperking

- wandelaars met een verstandelijke beperking
- wandelaars met een fysieke beperking aan de onderste ledematen.

Geleidehond
In alle gevallen dient de beperking een relatie te hebben met de mogelijkheid tot het wandelen. Sackers: We hebben daarbij geen nieuwe regels bedacht, maar aansluiting gezocht bij de internationale sportreglementen en regels van de Special Olympics en de Paralympics. De dispensatie is dan ook niet bedoeld voor wandelaars met een ziekte, maar alleen voor wandelaars met een in de sport erkende beperking. Ook is overleg gevoerd met het Koninklijk Nederland Geleidehonden Fonds (KNGF). Wandelaars met een visuele beperking kunnen wellicht zelf wel 50 kilometer lopen, maar voor de blindengeleidehond blijkt vier dagen 50 kilometer niet verantwoord. Vandaar dat ook zij in onze dispensatieregeling zijn opgenomen.

Medische verklaring
Wie een beroep op de regeling wil doen, dient over een medische verklaring van een arts te beschikken. Deze wordt beoordeeld door artsen van de Medische Dienst van de Vierdaagse, die advies uitbrengen. De uiteindelijke dispensatie wordt verleend door het bestuur van Stichting DE 4DAAGSE. Dit jaar is aan 21 wandelaars deze nieuwe dispensatie verleend.