Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

plantenziektenkundige dienst
wageningen
Wageningen, 14 juli 2006
persbericht
6 - 2006

Verscherping controles op naleving beregeningsverbod oppervlaktewater

De Plantenziektenkundige Dienst controleert momenteel intensief op de naleving van het verbod op beregening met oppervlaktewater. Dit verbod geldt in heel Nederland voor de teelt van pootaardappelen. In bepaalde gebieden in Nederland, de zogenaamde beregeningsverbodsgebieden, is het gebruik van oppervlaktewater voor beregening geheel verboden voor of bij de teelt van aardappel, tomaat, aubergine, raketbladige nachtschade, geranium (Pelargonium zonale) en postelein.
De Plantenziektenkundige Dienst, een uitvoerende dienst van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, controleert intensief op de naleving van het beregeningsverbod met oppervlaktewater. Dit onder andere vanwege het warme en droge weer van de afgelopen weken. De controles vinden zowel in de beregeningsverbodsgebieden als daarbuiten plaats en worden uitgevoerd vanuit de lucht en vanaf de weg. Consequenties van het gebruik van oppervlaktewater Wanneer de Plantenziektenkundige Dienst bij een controle vaststelt dat er gebruik gemaakt wordt van oppervlaktewater dan kan dit verstrekkende gevolgen voor de betreffende teler hebben. Het verbod geldt zowel voor het beregenen als het bespuiten van pootgoed.
Een overtreding wordt altijd gemeld bij de AID. Dit zal in de meeste gevallen resulteren in een boete. Daarnaast neemt de Plantenziektenkundige Dienst maatregelen die gericht zijn op het tegengaan van de verspreiding van de mogelijk geĂŻntroduceeerde bruinrot -bacterie.
Voor het beregenen van pootaardappelen binnen een beregeningsverbodsgebied gelden samengevat de volgende fytosanitaire maatregelen:

- het beregende pootgoed verliest de status 'pootgoed' en wordt na oogst onderzocht op de aanwezigheid van de bruinrotbacterie. Bij een gunstige onderzoeksuitslag mag de opbrengst onder beperkende voorwaarden als consumptieaardappelen worden afgezet. Wanneer de bruinrotbacterie wordt aangetroffen dan leidt dit tot het besmetverklaren van het bedrijf.

- Alle overige, op het bedrijf geproduceerde, pootaardappelen worden na de oogst onderzocht op bruinrot (1 monster / 25 ton).

- Het bedrijf wordt aangemerkt als 'risicobedrijf' en zal een aantal jaren intensief gevolgd worden.
- In het NAK-registratiesysteem krijgt het bedrijf een statuswijziging (beregend). De kosten voor het doorvoeren hiervan worden bij de teler in rekening gebracht.
Voor het beregenen van pootaardappelen buiten een verbodsgebied geldt:
- Alle pootgoed wordt na oogst bemonsterd (1 monster per 25 ton).
- In het NAK-registratiesysteem krijgt het bedrijf een statuswijziging (beregend). De kosten voor het doorvoeren hiervan worden bij de teler in rekening gebracht.
Voor het beregenen van consumptie- en andere aardappelen binnen een beregeningsverbodsgebied geldt:
- Het gebruik van oppervlaktewater buiten een verbodsgebied is toegestaan, binnen een verbodsgebied is gebruik niet toegestaan.
Binnen een verbodsgebied beregende partijen worden aangemerkt als 'besmet'. Een na-oogst onderzoek op bruinrot kan bij gunstige uitslag de status veranderen in 'mogelijk besmet'. Dit betekent dat afzet mogelijk is onder beperkende voorwaarden
Bruinrotrisico in Nederland
Beregenen met oppervlaktewater brengt risico's met zich mee ten aanzien van besmettingen met bruinrot. Bruinrot wordt veroorzaakt door de bacterie Ralstonia solanacearum. De bacterie wordt hoofdzakelijk overgebracht via besmet water. Om nieuwe besmettingen te voorkomen zijn in de Regeling bruin- en ringrot 2000 regels vastgesteld voor het gebruik van oppervlaktewater.
Beregeningsverbod verbodsgebieden
In de Regeling bruin- en ringrot 2000 staan de gebieden genoemd waarbinnen het gebruik van oppervlaktewater geheel is verboden voor of bij de teelt van aardappel, tomaat, aubergine, raketbladige nachtschade, geranium (Pelargonium zonale) en postelein. Deze zogenaamde beregeningsverbodsgebieden staan aangegeven op de bijgevoegde kaart..______________________________________________________________________________________________________ Meer informatie over dit persbericht: mevrouw A. Croon, tel.: 0317 49 62 16, e-mail: j.e.r.croon@minlnv.nl B.g.g.: de heer G. Emmens, tel.: 06 51066579, e-mail: g.emmens@minlnv.nl