Time : 16:46:41
Date : 14 July 2006
Sender Name: Influenza

Verslag over de nationale oefening rond het Draaiboek Pandemie van het ICI, Interministerieel Commissariaat Influenza Deze week, van maandag 10/07 tot en met 13/07, hebben de Belgische overheden het Belgische operationeel draaiboek Pandemie nationaal getest. Maandag werd er een eerste test uitgevoerd om na te gaan in hoeverre de eerstelijn voorbereid was op een persoon die mogelijk besmet is met vogelgriep. Dinsdag volgde een eerste persbriefing. Woensdagvoormiddag kwamen zo'n 100 personen die later in de oefening betrokken zouden worden samen om een opleiding te krijgen over het operationele draaiboek Pandemie.

De verschillende hoofdstukken van het draaiboek werden voorgesteld door de auteurs van de procedures. In de namiddag werd de oefening van maandag verdergezet in de crisiscel van de federale overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu. Donderdag voorzag de oefening de afkondiging van fase 5 en 6 door de Wereldgezondheidsorganisatie. De verschillende cellen van het crisiscentrum van de regering: de beheerscel, de evaluatiecel en de informatiecel, werden geactiveerd. De informatiecel en de beheerscel verzamelden in het crisiscentrum terwijl de evaluatiecel aan de bron bleef, nl. in het crisiscentrum van de federale overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

De spelers waren:


·Op federaal vlak: vertegenwoordigers van de betrokken ministers en overheidsdiensten nl de Kanselarij, Volksgezondheid, Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken, Economie, Begroting en Defensie.
·Op gemeenschapsniveau: de overheidsdiensten bevoegd voor Volksgezondheid

·Op lokaal niveau: De provincie Oost-Vlaanderen, het Universitair Ziekenhuis van Gent en de luchthaven van Bierset.

De oefening werd georganiseerd door het interministerieel commissariaat Influenza dat zich liet bijstaan door een expert in crisisoefeningen van het Studiecentrum voor Kernenergie, SCK en het crisiscentrum van de regering. Dankzij deze oefening konden alle betrokken overheden voor de eerste keer samen het operationeel plan uittesten en verbeterpunten uitwerken. Deze verbeterpunten zullen worden opgenomen in het operationele plan.

De belangrijkste conclusies van deze pandemieoefening per onderdeel:


1.Twee Belgen besmet met het H5N1, vogelgriepvirus: de meldingsplicht van de huisartsen

Hierbij werd de eerste lijn getest. Volgens de meldingsprocedure moeten artsen telefonisch contact opnemen met hun
gezondheidsinspecteur indien zij een vermoeden hebben dat hun patiënt mogelijk besmet is met het vogelgriepvirus. De procedures voorzien in het pandemiedraaiboek blijken deels te werken: Eén arts nam onmiddellijk contact op met zijn gezondheidsinspecteur, de andere telefoneerde eerst naar een labo, dat op zijn beurt contact opnam met de gezondheidsinspecteur van de gemeenschap. Eens de gezondheidsinspecteur gecontacteerd werd, verliep alles wel volgens het boekje. Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid bevoegd voor de staalafname werd correct gecontacteerd. Uit de oefening bleek dat de eerstelijn nood heeft aan een sterk vereenvoudigde versie van de meldingsprocedure met klare en concrete richtlijnen met name voor de gevalsdefinitie en met duidelijke indicatie van de melding aan de gezondheidsinspecteur. Daarom zal speciaal voor de huisartsen een nieuwe informatieronde over de procedures georganiseerd worden.


2.Opleidingssessie

Het is de eerste keer dat een dergelijke grootschalige opleiding georganiseerd werd over een draaiboek voor bijna 100 deelnemers uit verschillende overheidsinstellingen, zowel federaal als van de gemeenschappen. Dit is op zich uniek en zal de uitvoering van het draaiboek in crisistijd zeker ten goede komen. Het blijkt dat de opleiding wellicht beter interactief zou verlopen en dat de actoren meer tijd moeten krijgen om de teksten door te nemen.


3.De procedure op de luchthavens

Hierbij werd nagegaan of het mogelijk was de passagierslijst te bekomen om te detecteren of eventueel medepassagiers van besmette personen konden worden opgespoord en ingelicht. De procedure werd gevolgd en de passagierslijst met naam en adres van de betrokken vlucht werd binnen 24 uur vrijgegeven. Gezien het hier een chartervlucht betrof, rijst de vraag of de passagierslijst van een lijnvlucht of van andere reisbureaus even vlot zou bekomen worden. Men zal eveneens een aantal afspraken in dit verband op internationaal niveau trachten te maken.


4.Beheer van WGO fase 5 en 6

De structuur voor de opvang van de crisis met drie groepen: beleidscel (voor de algemene beslissingen)l, evaluatiecel (voor de inschatting van de risico's) en informatiecel (voor het communicatiebeleid) is functioneel en werkt goed.

Er dient echter nog gewerkt te worden aan een betere communicatie tussen de drie cellen die op verschillende plaatsen actief waren, ondanks de functionele video-apparatuur van het Federaal Crisis-en Coördinatiecentrum.

Tevens dient het Draaiboek Pandemie, voor de concrete toepassing in de drie cellen gesynthetiseerd te worden in een flow chart (met de lijnen tussen de verschillende betrokken spelers) en checklists met de te nemen beslissingen. De kennis van het Draaiboek is immers nog verbeterbaar.

De alarmering via SMS gebeurde vrijwel onmiddellijk maar er moet nog gewerkt worden op de definitie van de verzendlijsten.

Tevens is het essentieel dat de betrokken departementen intern hun experts kunnen mobiliseren voor de departementale crisiscellen en dat zij hun logistiek aanpassen om onmiddellijk inzetbaar te zijn bij een crisis.


5.De procedure bij de ziekenhuizen

Het Draaiboek Pandemie werd gebruikt als aanzet voor het eigen plan van het UZ Gent. Toch bestaat de behoefte aan directe richtlijnen die onmiddellijk kunnen worden toegepast door de staf van het ziekenhuis. Andere bepalingen van het Draaiboek zouden dan weer beter kunnen uitgewerkt worden. Er dienen eveneens oefeningen te worden georganiseerd voor de kleinere ziekenhuizen.


6.Het provinciaal Coördinatiecomité

De staf van de provincie Oost-Vlaanderen reageerde alert en zeer operationeel en de samenstelling van het team was functioneel. De provincie heeft een aantal suggesties geformuleerd mbt de verbetering van het Draaiboek die verder zullen worden onderzocht. Tevens zal een oefenpakket voor alle provincies worden uitgewerkt zodat overal dezelfde graad van operationaliteit bereikt wordt. De medische communicatie naar de provincies (o.m. modellen voor impactvoorspelling) dient didactischer te worden opgevat om bruikbaar te zijn.


7.Draaiboek Pandemie

Het Draaiboek Pandemie heeft als operationeel plan goed gewerkt. De links voorzien in het plan blijken handig wanneer men snel door het plan wil lopen en gericht informatie opzoeken. Het plan bevat bovendien een grote hoeveelheid bruikbare en concrete informatie. Maar er is nood aan een beter overzicht voor niet-experten of voor wie het plan niet kent. Ook zou een flow chart met de activatie van de verschillende werkgroepen moeten opgesteld worden.


8.Conclusies


*Alle spelers waren blij om een operationeel draaiboek Pandemie te hebben

*Een oefening is een goede manier om het operationele draaiboek beter te leren kennen en in te oefenen

*Een oefening legt de tekortkomingen van het plan bloot en reikt dus verbeterpunten aan

*Er is nood aan meer opleiding binnen alle doelgroepen
*Het operationele draaiboek Pandemie moet nog operationeler en gebruiksvriendelijker worden (flowcharts en checklists)

contactpersoon voor de pers:
0475 80 04 87

URL: http://www.influenza.be
Picture: (None)
Attachments: (None)

Link to Press Release - NL
Link to Press Release - FR