Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Kersverse kampioen Sergei Tiviakov in Open Schaakkampioenschap Dieren

DIEREN Het Open Nederlands schaakkampioenschap in Dieren kent dit jaar een ongekend sterk deelnemersveld. Favoriet in het toernooi, dat van 24 juli tot en met 3 augustus wordt verspeeld, is wereldtopper Sergei Tiviakov, die op 29 juni jl. Loek van Wely onttroonde als Nederlands kampioen. De al vele jaren in Groningen wonende, 33-jarige ex-Rus krijgt te maken met een bont gezelschap aan concurrerende grootmeesters.

Op papier de grootste concurrent voor de hoofdprijs van 2250 euro is de Oekraïner Vladimir Baklan. Verder zullen vooral Friso Nijboer, derde op het recente NK, en Erik van den Doel Tiviakov aan de tand willen voelen. Daarnaast hebben zich (groot-)meesters ingeschreven uit landen als Israël, Georgië, India en natuurlijk Duitsland. Ook een aantal ambitieuze jeugdspelers en subtoppers gaat in Dieren weer op jacht naar glorie en (groot-)meester-resultaten, en naar de plaats in het NK 2007 die ook dit jaar weer te verdienen is voor de hoogst eindigende Nederlander. De sterkste deelnemer uit de omgeving is internationaal meester Willy Hendriks uit Didam.

Het zesrondig toernooi start op maandag 24 juli om 13.00 uur. De overige groepen waaronder het Open Kampioenschap beginnen op dinsdag 25 juli om 13.00 uur. Daarvoor, op 25 juli om 12.30 uur, vindt de officiële opening van het toernooi plaats.
De partijen duren maximaal tot 19.00 uur s avonds. Zondag 30 juli is een rustdag. Op de slotdag, donderdag 3 augustus, beginnen de partijen reeds om 11.00 uur en is de prijsuitreiking gepland rond 17.30 uur.

Het toernooi kent traditioneel vele nevenactiviteiten. Op woensdagochtend 26 juli wordt op de markt op het Callunaplein van 10.00 tot 12.00 uur een simultaan gehouden met de aanstaande vrouwengrootmeester Bianca Muhren, vice-kampioene van Nederland. Op donderdagavond 27 juli wordt vanaf 19.30 uur in het Zalencentrum Theothorne een doorgeefschaaktoernooi georganiseerd. De avond daarop, op vrijdag 28 juli vanaf 19.30 uur, is er een groot snelschaaktoernooi beneden in de sporthal. Op zondag 30 juli kent het toernooi een rustdag, maar onverbeterlijke schakers kunnen ook op die dag vanaf 12.00 uur aan de bak in een rapidtoernooi in het Zalencentrum, dat wordt voorafgegaan door een brunch. Verder wordt op maandagavond 31 juli gevoetbald tussen schakers, medewerkers van de Gemeente Rheden en Dierensche Boys, bij deze organiserende voetbalclub op Sportpark Het Nieuwland.

Voor nadere informatie kunt u terecht op de website: http://www.schaakbond.nl/nieuws/dieren2006.

U kunt ook voor het toernooi bellen met het Bondsbureau KNSB, tel. 023-5254353 en tijdens het toernooi tel. 0313-413467 of e-mail persdienst@schaakbond.nl.

---