Ingezonden persbericht


Waterschap Vallei & Eem
Nieuwsbrief Algemeen Bestuur

Jaargang 2 Nummer 04 - 14 juli 2006

VERTROUWENSCOMMISSIE VOOR WERVING NIEUWE DIJKGRAAF

Het Algemeen Bestuur van Waterschap Vallei & Eem heeft een Vertrouwenscommissie ingesteld voor de werving en selectie van een nieuwe dijkgraaf. Per 1 mei 2007 ontstaat er een vacature doordat de huidige dijkgraaf Klaas van de Langemheen met pensioen gaat. Van de Langemheen is vanaf de oprichting in 1997 dijkgraaf van Waterschap Vallei & Eem. Het Algemeen Bestuur heeft besloten dat de Vertrouwenscommissie bestaat uit vijf leden (in plaats van de voorgestelde zeven). Naast de plaatsvervangend dijkgraaf (voorzitter) zal iedere belangencategorie één lid leveren.

Secretaris-directeur Gerard Dalhuisen wordt secretaris/adviseur van de Vertrouwenscommissie (VC). In het aanvankelijke voorstel was hij, net als een DB-lid lid van de Vertrouwenscommissie. Om de categorieën gelijkelijk verdeeld te laten zijn en om de commissie zo klein mogelijk te houden, kwam het Dagelijks Bestuur na een uitgebreide discussieronde met dit nieuwe voorstel. Dat werd unaniem gesteund door het Algemeen Bestuur. 'De Vertrouwenscommissie bestaat uit Dick Veldhuizen (waarnemend dijkgraaf, voorzitter van de VC), Bert van Vreeswijk (namens categorie bebouwd; Scherpenzeel), Theo Huurdeman (namens de categorie ongebouwd; Baarn), Marjan Brouwer (categorie ingezetenen; Amersfoort) en Jan Hendriks (namens categorie bedrijfsgebouwd; Veenendaal). De Vertrouwenscommissie zal op 30 november a.s. een voordracht doen aan het Algemeen Bestuur van het waterschap. Die stuurt een aanbeveling aan Gedeputeerde Staten van Gelderland. Daarna moet er nog een Koninklijke goedkeuring volgen. De nieuwe dijkgraaf wordt voor zes jaar benoemd. Het is de bedoeling dat de hij of zij op 1 mei 2007 met zijn/haar werkzaamheden start.

Vervangen van oeverbeschoeiing
Het Algemeen Bestuurslid Jan Hendriks (uit Veenendaal) was vorige week onaangenaam verrast met de aanvraag voor een extra krediet om 13,5 kilometer oeverbeschoeiing in Ede te vervangen. Het gaat om een gecreosoteerde beschoeiing die moet worden vervangen zodat het water niet langer kan worden vervuild. Het waterschap baggert de aangrenzende wateren nu en als die beschoeiing niet gelijk wordt verwijderd, raakt de bagger opnieuw vervuild. Er komen namelijk teerachtige stoffen uit het hout in het water terecht. Vooral Bestuurslid Jan Hendriks uit Veenendaal kon zijn oren niet geloven toen hij bevestigd kreeg dat het waterschap extra geld moet opbrengen voor het vervangen van de beschoeiing in Ede. Bij de overdracht van het stedelijk waterbeheer van de gemeente Ede naar het waterschap was deze beschoeiing over het hoofd gezien. Dagelijks Bestuurslid Breunis Van der Weerd erkende dat er een fout was gemaakt, maar kon de fout wel begrijpen. De beschoeiing zit geheel onder water en is afgedekt door een laag puin. Bovendien is het erg ongebruikelijk dat een beschoeiing die onder water zit gecreosoteerd. Algemeen Bestuurslid Lambert Smeets (Wageningen) wilde vooral voorkomen dat dit soort missers in de toekomst opnieuw zouden voorkomen. Van der Weerd antwoordde dat de overname van stedelijk water een eenmalige actie is. In de toekomst zijn dergelijke grote transacties niet meer te verwachten. Financieel springt het waterschap er bij alle overnames bij elkaar positief uit. Uiteindelijk stemde het Algemeen Bestuur in met het voorstel om benodigde geld beschikbaar te stellen.

Samenwerking waterschapsbelastingen
Het Algemeen Bestuur stemde ook in met de gewijzigde intentieverklaring voor de samenwerking met de waterschappen Veluwe en Zuiderzeeland. Het is de bedoeling vanaf medio volgend jaar een aparte organisatie voor het heffen en innen van de belastingen op te richten. Dat is goedkoper dan de huidige situatie waarin de waterschappen dat elk voor zich doen. Wel was er wat bezorgdheid over de kosten van het onderzoek. Dagelijks Bestuurslid Laurens van Steenis stelde het Algemeen Bestuur gerust. Alle kosten van de lopende onderzoeken worden door de drie partijen gedragen. Als er een partij uitstapt, wordt het een andere situatie. De kans dat een van de besturen straks nee zegt tegen samenwerking achtte van Steenis niet groot. 'Men zit weer in onze trein.'.

Kootwijkerbroek
Het Algemeen Bestuur van het waterschap ging akkoord met het aanpassen van het afvalwater-systeem in Kootwijkerbroek en omgeving. Algemeen Bestuurslid Gert Veldhuizen uit Kootwijkerbroek sprak over een 'nuttige investering om het probleem op te lossen'. Hij was verheugd dat ook de gemeente de uitbreiding van de riolering voortvarend uitvoert. Het voorstel om het project uit te voeren en ruim 2 miljoen euro beschikbaar te stellen werd door het Algemeen Bestuur aangenomen. Het moet volgend voorjaar klaar zijn.

---- --