Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen

14-07-2006 ANVR waarschuwt voor zwarte lijst bij melden identiteit airline Vanaf zondag 16 juli hebben reisagenten en touroperators, zoals de EU-verordening voorschrijft, de plicht aan reizigers te melden met welke vliegtuigmaatschappij zij naar hun bestemming vliegen.

ANVR touroperators of reisbureaus stellen de passagier zo mogelijk bij het boeken van de reis op de hoogte van de identiteit van de betreffende airline. Als deze dan nog niet duidelijk is, wordt dit gedaan zodra de airline wel bekend is, maar uiterlijk bij de incheckbalie.
De ticketverkoper (reisbureau / touroperator) heeft deze informatieverplichting niet als hij op zijn beurt niet is ingelicht door de luchtvaartmaatschappij. Met chartermaatschappijen op de Nederlandse markt heeft het ANVR hierover inmiddels afspraken gemaakt.

Het ANVR waarschuwt de bij haar aangesloten reisbureaus en touroperators voorzichtig te zijn bij het op aanvraag van de klant boeken van airlines die door de Europese Commissie op de zgn. Zwarte lijst zijn geplaatst. Het is reisondernemingen aan te bevelen om dan vast te leggen dat de passagier de identiteit van de zwarte carrier en zijn rechten kenden en daar vrijwillig en uitdrukkelijk van heeft afgezien. Het ANVR heeft, in samenwerking met haar Europese zusterorganisaties, een modelformulier ontwikkeld. Dit biedt zowel de klant als het reisbureau / touroperator duidelijkheid. Het verbod voor zwarte carriers geldt namelijk alleen voor vluchten boven het grondgebied van de Europese Unie.