Ingezonden persbericht


KUNSTSTAD AMSTERDAM-NOORD OPGELEVERD
Grootste broedplaats van Nederland een feit

Amsterdam, 14 juli 2006. Vanmiddag vond op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord de feestelijke overdracht van de ateliers aan de kunstenaars plaats. Geen gelikte, afgebouwde ateliers, maar casco-ruimtes die door hun nieuwe huurders naar eigen inzicht worden afgebouwd. Hiermee is de NDSM-werf de grootste broedplaats voor de kunsten in Nederland. Kersverse voorzitter Henry Meijdam van de stichting Kinetisch Noord droeg samen met initiator Eva de Klerk de Kunststad over aan de kunstenaars.

De NDSM-werf te Amsterdam-Noord fungeert al jaren als broedplaats voor kunstenaars en theatermakers. Dankzij de inspanningen van de huurders, de stichting Kinetisch Noord, stadsdeel Amsterdam-Noord en de gemeente Amsterdam kon het terrein uit de grijpgrage handen van projectontwikkelaars gered worden. Inmiddels herbergt de voormalige scheepsloods op de werf een skatepark, ongeveer 200 ateliers voor kunstenaars en een theaterwerkplaats.

Voorzitter Henry Meijdam opende de Kunststad samen met initiatiefneemster - en vanaf nu huurder - Eva de Klerk. Met een knipoog naar de bestorming van de Bastille die, vandaag precies 217 jaar geleden, de start van de Franse Revolutie inluidde, werd de Kunststad "bestormd" door de kunstenaars die zo hun stad symbolisch in bezit namen.

"Dit is precies de bedoeling - we hebben de NDSM-werf weten te behouden voor kunstenaars en met elkaar de plannen voor de Kunststad ontwikkeld. De stad is echt van ons. Wij bepalen samen hoe de Kunststad verder wordt vormgegeven, en hoe het project wordt georganiseerd. De stichting heeft gezorgd voor een stevig fundament, casco ateliers, leidingen en riolering en wij, de huurders maken het af," zegt een stralende De Klerk. De stad is van de burgers!

De Kunststad is het vijfde project dat is opgeleverd. Directeur Lex Brans van de stichting Kinetisch Noord is tevreden. "Dit is een mijlpaal. We zijn nu een flink eind op weg. Het Skatepark, de Oostvleugel, Dazzleville, Café Noorderlicht en nu de Kunststad, zijn geheel volgens het Plan van Aanpak gerealiseerd. Nu gaan we ons met z'n allen richten op het realiseren van de andere projecten zoals de Noordstrook en de jongerenruimtes onder het Skatepark (hiphop en try-outruimtes), en de programmering van de werf. Ook het buitenterrein, waar op dit moment veel jonge kunstenaars te zien zijn op het Over het IJ Festival, willen we samen met onze buren en gemeente vormgeven."

----Einde bericht---

Over de Stichting Kinetisch Noord
Eind 1999 diende een groep kunstenaars, theatermakers, skaters en architecten onder de naam Kinetisch Noord bij het stadsdeel Amsterdam-Noord een plan in voor de herontwikkeling van de voormalige scheepswerf. In juni 2002 presenteerde Kinetisch Noord haar Plan van Aanpak voor de ontwikkeling van de NDSM-werf tot grootste broedplaats van Nederland.

De werf biedt naast ateliers en een skatebaan ook ruimschoots mogelijkheden voor exposities, try-outs, kleine en grote voorstellingen, festivals, feesten enzovoort. Projecten die de huurders van de NDSM-werf tot nu toe hebben ontwikkeld of nog gaan ontwikkelen zijn:


1. Dazzleville, 900 m2 tijdelijke, beschilderde ateliers op het buitenterrein.
2. De Oostvleugel, 2.250 m2 theaterwerkplaatsen en voorstellingsruimte aan de oostkant van de NDSM-loods.
3. Kunststad, ruim 10.000 m2 gestapelde werkplaatsen en vrije kavels in de NDSM-loods.
4. Sectie 4, jongerencluster van ruim 4.000 m2 bestaande uit een skatepark, een boulderrots/grot, muziekstudio's, multifunctionele projectruimtes en een Hiphopschool.
5. De Noordstrook, 6.000 m2 ateliers, artist-in-residence, horeca en experimentele programmerings- en tentoonstellingsruimtes.
6. Horecapaviljoen Noorderlicht, café en voorstellingsruimte van recycled materiaal en stro.
7. Hellingen X en Y, 2.500 m2 ambachtelijke ateliers en een underground-kantine voor werfgebruikers.
8. Duurzame energie: een energie-expositie, een warmtepomp, een windmolen in de kraan, een generator op plantaardige olie, een meditatie- en tankstation 'NEW ENERGY' voor spiritualiteit en plantaardige olie, mobiele tuinen en een mobibliotheek.
9. Over het IJ Festival: Over het IJ Festival zal ook in 2006 grote namen als Dogtroep en het Hans Hof Ensemble afwisselen met producties van aanstormend talent. Opnieuw presenteren we een aantal bijzondere locatieprojecten die niet elders te zien zijn. www.overhetij.nl
10. Robodock is een uniek internationaal festival waarbij technologie versmelt met kunst. Tijdens Robodock wordt de NDSM-werf tijdelijk overspoeld door een vloedgolf aan spektakeltheater, multi-media, beeldende kunst, muziek, industriële installaties en robots. www.robodock.nl