Aedes

'Woningnood studenten voorbij'

14 juli 2006

De woningnood onder studenten is vrijwel verdwenen. Het gros van de studerenden kan na de zomer vrijwel meteen een kamer vinden in de studentensteden. Actieve zoekers die niet te veel eisen stellen, vinden meteen woonruimte. Dat zegt het kenniscentrum studentenhuisvesting Kences in De Telegraaf van 14 juli 2006. Volgens Kences kampen alleen Amsterdam en Leiden nog met tekorten.

'Er zijn in drie jaar tijd elfduizend nieuwe kamers gerealiseerd en de komende vier jaar komen er waarschijnlijk nog eens negenduizend bij', zegt Kences-directeur Remco de Maaijer. Hij waarschuwt echter dat de problemen nog niet voorbij zijn. 'Het is en blijft noodzakelijk nieuwe studentencomplexen te bouwen. Een deel van de nu gerealiseerde huisvesting is namelijk tijdelijk, in bijvoorbeeld oude asielzoekerswoningen. Over een paar jaar moet daar een alternatief voor zijn.'

Op 13 juli 2006 maakte studentenhuisvester DUWO bekend campussen te gaan bouwen in Amsterdam, Leiden, Delft en Den Haag. Op deze universiteits- en hogeschoolcampussen komen niet alleen studentenwoningen, maar ook voorzieningen op het gebied van onder andere recreatie, winkelen en studiefaciliteiten. In totaal gaat het om ruim 3.400 nieuwbouwwoningen en vijfhonderd woningen die na verbouwing beschikbaar komen. DUWO wil de plannen tussen nu en 2010 realiseren.

Minister Dekker komt met een nieuwe wet om het eenvoudiger te maken om studenten de huur van hun woonruimte op te zeggen na de beëindiging van hun studie. Met dit voorstel wil de minister de doorstroming in studentenwoningen bevorderen. De nieuwe wet treedt per 15 juli 2006 in werking.


* CorporatieInformatie hv4, 2 november 2004
* Staatsblad, jaargang 2006