Geen botulisme meer in stadsgrachten Culemborg (13-07-2006)

Medewerkers van Waterschap Rivierenland hebben in de stadsgrachten van Culemborg géén botulisme meer aangetroffen. Op donderdag 13 juli zijn metingen verricht waaruit blijkt dat botulisme niet meer in het water voorkomt. Ook zijn al een week geen dode watervogels of dode vissen meer aangetroffen.

Begin deze maand werd botulisme type C aangetroffen in de stadsgrachten van Culemborg. Het type vormde geen gevaar voor de gezondheid van mensen. Botulisme doet zich bij warm weer vooral voor in ondiepe watergangen en plassen. De temperatuur van het water loopt dan al snel op tot boven de 20° Celsius, waarbij de botulismebacterie actief wordt. Het gif van deze bacterie werkt verlammend op de spieren van vissen en watervogels. Kadavers van deze dieren zijn vervolgens weer een bron van besmetting.

Botulisme melden
Door het warme weer kan botulisme ook op andere plaatsen voorkomen. Waterschap Rivierenland kan de waterkwaliteit onderzoeken en coördineert de bestrijding van de botulismebacterie. Voor meldingen van botulisme of verschijnselen die daarop wijzen (zoals dode vissen en eenden) kunt u 24 uur per dag Waterschap Rivierenland in Tiel bellen via (0344) 649090.

Niet voeren
Het is beter om watervogels niet te voeren. Vooral in ondiep en stilstaand water (vijvers) wordt het slib op de bodem dan opgewoeld. En daarin bevindt zich juist de giftige botulismebacterie, waardoor botulisme zich kan verspreiden.