Gemeente Gouda


persbericht: luchtkwaliteit in gouda voldoet aan norm (13/07/2006)

Maatregelen voor Spoorstraat nodig

De luchtkwaliteit in Gouda is het afgelopen jaar iets verbeterd. Dat is te lezen in de gemeentelijke luchtrapportage 2005. Deze rapportage heeft betrekking op de concentraties van stikstofdioxide en fijn stof in Gouda als gevolg van wegverkeer. Alleen langs de Spoorstraat is de uitstoot van stikstofdioxide (NO2) te hoog. Voor deze straat stelt de gemeente een actieplan op.

Spoorlaan
De problemen rond de luchtkwaliteit zijn in Gouda beperkt. Op dit moment zijn er plekken in Gouda waar er nog sprake is van grenswaarden overschrijding NO2 (stikstof dioxide). In 2010 moet de gemeente voldoen aan de norm voor stikstofdioxide. Naar verwachting gaat Gouda daar voor die tijd aan voldoen, omdat de landelijke maatregelen zoals schone motoren/betere brandstoffen dit effect zullen hebben. In de Spoorstraat is de overschrijding zo groot dat het zich daar waarschijnlijk niet oplost. Volgens het besluit Luchtkwaliteit moet de gemeente dan een actieplan opstellen. In dit Actieplan luchtkwaliteit staan hiervoor een aantal oplossingen aangegeven. Bijvoorbeeld de instellingen van de verkeersregelinstallaties zodanig aanpassen dat de doorstroming van het motorverkeer hier verbetert. Op de lange termijn kijken bieden de herinrichtingsplannen in het kader van de Spoorzone kansen voor verbetering. Komende tijd wordt dit verder onderzocht.

Rijksniveau
Fijn stof (PM10) is afkomstig van verkeer, industrie en natuurlijke bronnen (bijv. stuifmeel). Langs de Blekersingel en de Spoorstraat wordt de daggrenswaarde voor fijn stof overschreden. Het fijn stof komt vooral van buiten de regio. Deze overschrijding wordt sterk bepaald door weersomstandigheden zoals de windrichting en de hoeveelheid neerslag. De verantwoordelijkheid voor de aanpak van fijn stof ligt dan ook primair op rijksniveau en niet op lokaal niveau. De rijksoverheid neemt een groot aantal maatregelen om de uitstoot van fijn stof de komende jaren te verminderen. De Milieudienst Midden-Holland werkt samen met de gemeenten aan een regionaal actieplan luchtkwaliteit en krijgt hiervoor subsidie van het Rijk.